Україні належить вся зброя, яку передала Німеччина

14:25, 10.07.2023
Україні належить вся зброя, яку передала Німеччина

Речники Коллац і Фішер під час брифінгу. (Фото з відкритих джерел)

Уся зброя, яку Німеччина передала ЗСУ є власністю України. Тому в Україні немає німецької зброї, а є українська зброя, за яку офіційний Київ несе відповідальність.

 

Як інформує Україна молода, таке зауваження зробив речник Міноборони ФРН Арно Коллац на брифінгу в Берліні, передає Укрінформ в понеділок.

 

«Немає німецької зброї в Україні. Є українська зброя німецького походження… Ми її передали, й Україна несе за неї відповідальність», – сказав пан Коллац у відповідь на запитання, чи не побоюються німецька сторона, що американські касетні боєприпаси можуть доставлятися німецькою воєнною технікою.

 

Речник також нагадав, що сама Німеччина знищила всі запаси касетних боєприпасів, які мала раніше.

 

Тоді як речник МЗС ФРН Себастьян Фішер зазначив, що Німеччина разом з понад 100 іншими державами є підписантом Конвенції Осло та принципово виступає проти використання касетних боєприпасів. Утім, зауважив він, «Україна – це особлива ситуація… І ця конкретна ситуація є така, яка є».

 

Фішер запевнив, що німецька сторона перебуває в постійному контакті з американськими друзями на всіх рівнях, але не відповів на запитання, чи намагалися представники Берліна «відмовити» Сполучені Штати від рішення передавати касетні боєприпаси Україні, до чого Берлін зобов’язує Конвенція Осло.

 

Представниця федерального уряду Крістіне Гоффманн своєю чергою зауважила, що «Україна використовуватиме ці боєприпаси для захисту своєї території та її повернення, захисту власного населення». Адже йдеться про загарбницьку війну Росії.

 

Касетні боєприпаси — це ракети та бомби, які розриваються в повітрі над ціллю та вивільняють безліч дрібних вибухових пристроїв. Використання цієї зброї викликає суперечки, перш за все, через те, що значний відсоток вибухових пристроїв не детонує, а залишається на місцевості, що в майбутньому створює серйозну загрозу для населення навіть багато років після завершення бойових дій.

 

Понад 100 інших країн, серед яких Німеччина, приєдналися до договору про заборону касетних боєприпасів, так званої Конвенції Осло. США, Росія та Україна угоду не підписали.

 

Як повідомляла «УМ», Сполучені Штати оголосили в п'ятницю, що постачатимуть Україні касетні боєприпаси, щоб допомогти країні в її контрнаступі.

 

В Німеччині це викликало жваву дискусію. Президент країни Франк-Вальтер Штайнмаєр, який підписував Конвенцію, заявив, що Німеччина не мала би ставити перешкоди США в передачі такої зброї попри офіційну позицію Берліна, яка засуджує використання касетних боєприпасів.