Залужний на Рівненській АЕС вивчав сценарії розвитку подій

14:42, 03.07.2023
Залужний на Рівненській АЕС вивчав сценарії розвитку подій

Валерй Залужний на Рівненській АЕС. (Фото Генштабу ЗСУ)

Рівненську АЕС відвідав Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

 

"Залізний" генерал обговорив із енергетиками можливі сценарій розвитку подій на Запорізькій атомній електростанції.

 

Як інформує УМ, про це 3 липня повідомив Генштаб.

 

На зустрічі також був начальник Генерального штабу Сергій Шаптала, президент «Енергоатому» Петро Котін та власне директор Рівненської АЕС Павло Ковтонюк.

 

Вони домовилися за обмін інформацією між військом та енергетиками, аби аналізувати, планувати та прогнозувати можливі сценарії розвитку подій на Запорізькій атомній станції.

 

20 червня очільник розвідки Кирило Буданов заявив, що росія замінувала ставок-охолоджувач на ЗАЕС, 21 червня МАГАТЕ заявило, що мін у ставку-охолоджувачі не виявило, однак міни є за межами станції, а також у певних місцях всередині (росіяни пояснили це «оборонною метою»).

 

У Запорізькій, Дніпропетровській та Херсонській областях почались навчання на випадок аварії на ЗАЕС. Навчання наближені до реальних подій. Легенда — витік радіації з одного з енергоблоків Запорізької атомної електростанції.

 

2 липня українська розвідка повідомила, що окупанти залишають територію Запорізької АЕС, а персонал, що підписав контракти з «Росатомом», отримав рекомендацію евакуюватися із ЗАЕС до 5 липня, бажано до окупованого Криму.

 

Як повідомляла УМ, У випадку теракту на ЗАЕС евакуація відбудеться у кількох областях.