Нацпарки «Великий Луг» та «Кам’янська Січ» перетворюються на пустелю – Мінекології, фото

10:25, 18.06.2023
Нацпарки «Великий Луг» та «Кам’янська Січ» перетворюються на пустелю – Мінекології, фото

Національний парк “Кам’янська Січ” у Херсонській області. (Фото: Руслан Стрілець/Facebook)

Через терористичний акт росії на Каховській ГЕС такі національні парки як “Великий Луг” та “Кам’янська Січ” на Херсонщині вже почали перетворюватися на пустелі.

 

Як інформує УМ, про це написав у Facebook міністр екології України Руслан Стрілець.

 

За його словами, Держекоінспекція вже визнала орієнтовні збитки для цих територій. Так, для парку “Великий Луг” збитки становили 15 млрд гривень, а для нацпарку “Кам’янська Січ” — 73 млрд гривень. Експерти прогнозують, що площа суші у цих парках збільшиться вдвічі, на тисячі гектарів.

 

Міністр зазначив, що 17 червня світ відзначає День боротьби зі спустошенням та посухами. Проте, саме сьогодні в Україні оцінюють наслідки російського терору, його шкоди для екології країни.

 

 

“Світ не має права пробачати цей екологічний терор країні-агресору. Збройна агресія росіян — це не лише втрати тут і зараз. Це глобальні виклики для майбутніх поколінь”, — зазначив Стрілець.

 

Він заявив, що через підрив Каховської ГЕС нещодавно квітучі території можуть перетворитися на пустелю. Це призведе до підвищення температур і може погіршити кліматичну кризу. Наслідки дій росіян відчуватимуть усі.

 

“Агресор прирікає на голод цілі континенти. Адже від наших поставок залежить життя людей у країнах Близького Сходу та Азії. А це близько 400 мільйонів людей”, — заявив міністр.

 

 

За його словами, на відновлення територій піде десятиліття. Також Стрілець показав фотографії Національного парку “Кам’янська Січ”.

 

Як повідомляла УМ, прорив дамби в Україні створить величезні проблеми для продовольчої безпеки – ООН.