Експосадовці Міноборони привласнили 1 млрд грн на оборудках з формою та бронежилетами

21:02, 16.06.2023
Експосадовці Міноборони привласнили 1 млрд грн на оборудках з формою та бронежилетами

Під час обшуків за місцем роботи і проживання фігурантів виявлено документацію та інші речові докази їхньої незаконної діяльності. (Фото СБУ)

Слідчі СБУ зібрали доказову базу, яка викриває корупційну діяльність колишнього заступника міністра оборони України та його підлеглого – колишнього керівника Департаменту державних закупівель цього відомства.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ.

 

Зокрема, викриті посадовці причетні до розкрадання бюджетних коштів на закупівлі бронежилетів та зимової форми для підрозділів ЗСУ, які виконують бойові завдання на фронті.

 

Незаконна діяльність фігурантів завдала збитків державному бюджету України на загальну суму у понад 1 млрд грн.

 

За даними слідства, посадовці оборонного відомства організували оборудку на початку березня 2022 року.

 

«Для її реалізації вони здійснили закупівлю в іноземної фірми майже 3 тис. бронежилетів на понад 130 млн грн. Водночас більш ніж 100 млн грн із цієї суми були привласнені учасниками оборудки. Товарознавча експертиза, ініційована СБУ, встановила, що реальна ринкова вартість цих засобів захисту становить лише 25 млн грн», – йдеться у повідомленні спецслужби.

 

До того ж, придбані бронежилети не відповідали заявленому класу захисту.

 

Також встановлено, що організатори “схеми” провели закупівлю оптової партії неякісних зимових курток і штанів для військовослужбовців ЗСУ на загальну суму 900 млн грн.

 

Під час обшуків за місцем роботи і проживання фігурантів виявлено документацію та інші речові докази їхньої незаконної діяльності.

 

На підставі зібраних матеріалів слідчі СБУ повідомили обом колишнім посадовцям про підозру за двома статтями КК України:

 

ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) – передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі,

 ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 114-1 (Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань) – до 5 років в’язниці.

 

Наразі обидва зловмисники вже перебувають під вартою за підозрою у схожих злочинах.

 

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

 

Як повідомляла "УМ", Державна аудиторська служба офіційно підтвердила, що Міністерство оборони на чолі з Олексієм Резніковим таки дійсно закуповувало яйця по 17 гривень за штуку, 10 гривень за десяток.