Шольц закликав партнерів якнайшвидше забезпечити Україну боєприпасами

13:43, 16.03.2023
Шольц закликав партнерів якнайшвидше забезпечити Україну боєприпасами

Шольц пообіцяв підтримку України у постачанні боєприпасів

Канцлер ФРН Олаф Шольц закликав партнерів в ЄС якнайшвидше забезпечити Україну боєприпасами.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив під час виступу в Бундестазі 16 березня.

 

За рік повномасштабної війни Німеччина, за словами канцлера, «підтримала Україну та її громадян на двосторонній основі на понад 14 млрд євро». До того ж, частка ФРН у пакетах підтримки ЄС сягає мільярдів євро. Окремо глава уряду зупинився на допомозі українським біженцям. Минулого року держава та влада на місцях спрямували на ці цілі понад 3,5 млрд євро, цього року буде виділено ще 2,75 млрд.

 

Канцлер повторив, що Німеччина з партнерами будуть продовжувати підтримувати Україну – політично, фінансово, гуманітарно та зброєю – так довго, як це буде потрібно.

 

«Наразі особливо важливим є якнайскоріше забезпечити Україну боєприпасами», - констатував політик. Він з колегами з інших країн ЄС обговорять наступного тижня в Брюсселі конкретні заходи щодо налагодження роботи в цьому напрямку. Німеччина готова підтримати інші країни в питанні проєктів закупівель, пообіцяв Шольц.

 

Він також наголосив на дієвості санкцій, запроваджених проти рф, які поступово обмежують можливості росії вести війну. Держави ЄС будуть дотримуватися санкцій і мають подбати про те, щоб не було можливості обійти їх через треті країни.

 

Тема путінської війни в Україні, зазначив Шольц, знову буде однією з центральних під час зустрічі лідерів ЄС наступного тижня.

 

Також важливою темою буде енергетика. Глава уряду ФРН навів такі дані: рік тому в цей час газові сховища в Німеччині були на 70% пусті, наразі вони на понад 60% заповнені. «Всього за 8 місяців Німеччина стала незалежною від російського газу, російської нафти та російського вугілля», - підкреслив політик. 

 

Минулого року, додав він, завдяки заходам економії та відповідальному ставленню громадян було спожито на 18% енергії менше, ніж у 2021 році.

За словами Шольца, Європа тоді сильна, коли тримається разом, коли її члени підтримують одне одного. Саме такий підхід дозволив європейській економіці вистояти попри великі виклики, які поставила перед нею російська війна.

 

Європейський Союз може виділити 500 мільйонів євро для виробництва боєприпасів калібру 155 мм для подальшої передачі їх Україні. 

 

Про це заявила єврокомісар з питань фінансових послуг, фінансової стабільності та ринків капіталу Мейрід Макгіннес.

 

Єврокомісар розповіла, що міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україні необхідно терміново забезпечити стабільне постачання артилерійських боєприпасів калібру 155 міліметрів. За її словами, ця нагальна потреба "вимагає скоординованої європейської відповіді". 
 

Як повідомляла УМ, канцлер Німеччини Олаф Шольц переконаний, що у президента рф путіна немає жодних шансів досягти успіху внаслідок імперіалістичної агресії в Україні, тому він має вивести свої війська і визнати поразку. На його думку, відповідальність за припинення війни в Україні залишається саме на путіні.