Врятувати Рось: Зеленського закликають зберегти літописну річку

10:47, 14.02.2023
Врятувати Рось: Зеленського закликають зберегти літописну річку

Рось — річка, що переважно тече на Придніпровській височині, у межах Вінницької, Київської та Черкаської областей України. (Фото з відкритих джерел)

Доручити уряду розробити і впровадити програму щодо збереження річки Рось  - відповідна петиція до Президента Володимира Зеленського з проханням набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

 

Як інформує УМ, петиція  опублікована на на сайті глави держави.

 

Електронну петицію №22/170066-еп авторства Ковтуна Владлена Кузьмича було зареєстровано 18 листопада минулого року.

 

"Річка Рось чи не найбільше уособлює катастрофічну сукупність усіх наболілих проблем таких водних об’єктів. Її басейн розташований на території чотирьох областей – Вінницької, Житомирської, Київської і Черкаської. Її води дають життя близько 500 тисячам мешканців Білої Церкви, Умані, Корсунь-Шевченківського, Богуслава, інших міст, кількох сотень сіл, селищ забезпечують роботу близько трьох тисяч підприємств промисловості, сільського та рибного господарств. На ній споруджено більш як дві тисячі ставків, тринадцять малих гідроелектростанцій", - зазначається в документі.

 

За словами автора, ще не так давно Рось була однією з наймальовничіших і найчистіших в Україні, однак внаслідок "нищівного антропогенного навантаження, тривалого ігнорування багатьох, навіть передбачених законодавством вимог, відсутності контролю за виконанням невідкладних водоохоронних та інших заходів все більш відчутною стає загроза загибелі цієї унікальної річки".

 

У цьому зв'язку Президента просять доручити Кабінету Міністрів забезпечити розроблення, ухвалення та належне виконання на засадах публічно-приватного партнерства державної програми збереження річки Рось та сталого розвитку в її басейні.

 

Автор розраховує, що після цього пілотний проєкт з порятунку Росі буде використаний урядом і місцевою владою для підготовки та реалізації таких програм в регіонах для відновлення водності всіх рік та їх приток – малих річок, впорядкування водоохоронних зон, інших прилеглих територій, повнішого врахування цих завдань при формуванні та реалізації комплексних планів розвитку територіальних громад, інших проєктів з планування просторового розвитку.

 

Також у петиції закликають главу держави підготувати та внести на розгляд Верховної Ради необхідні законопроєкти та в межах визначених законом повноважень ухвалити відповідні власні рішення для докорінної перебудови системи державного управління у сфері, що стосується довкілля.

 

Як проінформував колишній народний депутат Ігор Луценко, який нині перебуває в Силах оборони України, відповідну петицію до Президента просував нещодавно загиблий на сході військовослужбовець 72-ї ОМБ, майданівець Олег Собченко.

 

"Петиція майже без руху лежала уже кілька тижнів і збиралася тихо померти. Екологія відійшла на другий план на фоні подій на фронті. Але сьогодні уже необхідна кількість голосів набрана. Чи порятує сама по собі ця петиція Рось? Звісно, ні, треба буде набагато більше зусиль, наполегливості і завзятості. Але ми набрали понад 20 тисяч голосів під час війни, що свідчить, що у нас є все необхідне для захисту річки. Нехай тепер не радіють вороги Олега, що не буде кому стати на захист природного спадку", - наголосив Луценко.

 

Нагадаємо, що Державна екологічна інспекція з початку повномасштабної війни росії проти України зафіксувала понад 2,3 тис. випадків шкоди довкіллю на суму близько 1,9 трлн гривень.

 

Як повідомляла УМ, «Ріка-Герой Ірпінь»: на Київщині планують створити заказник в пиху забудовникам.