Велика Британія й ФРН оголосять рішення про танки для України на наступному тижні

17:53, 13.01.2023
Велика Британія й ФРН оголосять рішення про танки для України на наступному тижні

Україна очікує на позитивне рішення щодо передачі Британією та Німеччиною танків

Великобританія й Німеччина, найімовірніше, уже наступного тижня погодяться  відправити Україні танків Challenger 2 та Leopard 2.

 

Як інформує Україна це повідомила Bloomberg та газета The Guardian.

 

За даними видання, Україна впевнена, що Британія незабаром оголосить про свої плани відправити близько 10 танків Challenger 2, що, як вона сподівається, допоможе Німеччині нарешті дозволити реекспорт своїх танків Leopard 2.

 

Зазначається, що Британія вже прийняла рішення на користь цього кроку, оскільки тиск на Берлін зростає напередодні зустрічі західних міністрів оборони наступної п'ятниці в рамках формату "Рамштайн.

 

Раніше цього тижня стало відомо, що Британія розглядає можливість постачання Україні танків після багатомісячних прохань з боку Києва, але остаточне рішення залишається за прем'єр-міністром Ріші Сунаком.

 

Невелика кількість танків, взятих з запасів Британії, які налічують 227 одиниць, сама по собі не матиме великого значення на полі бою, але це буде перший випадок, коли будь-яка західна країна погодиться відправити свою важку бронетехніку в Україну.

 

Київ сподівається, що це прокладе шлях для Німеччини. 

 

В Європі налічується понад 2000 Leopard 2, які перебувають на озброєнні армій 13 країн, але за договорами купівлі-продажу необхідна згода Берліна на реекспорт будь-якого комплекту німецького виробництва в Україну. 

 

Федеральний уряд Німеччини уже наступного тижня може оголосити рішення стосовно постачання Україні західних танків. оскільки заклики про надання важких танків лунають все частіше і частіше.

 

Очікується, що Берлін ухвалить рішення до зустрічі Контактної групи з питань оборони України на американській авіабазі Рамштайн 20 січня. На зустрічі міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт «надішле чіткий сигнал» щодо постачання Leopard 2, сказало одне із джерел Bloomberg.

 

Як повідомляла УМ, Шольц пообіцяв надати Україні важкі танки Leopard за умови, якщо це одночасно зроблять «союзники та друзі».