Водії-2023: які зміни планує уряд

16:17, 02.01.2023
Водії-2023: які зміни планує уряд

Зміни для водіїв передбачають позбавлення прав за перевищення швидкості. (Фото з відкритих джерел)

Цьогоріч водіїв в Україні чекають низка змін та нових правил.

 

Як інформує  УМ, сайт Рro Гроші розповідає, до чого готуватися водіям у 2023 році.

 

Повернення обов'язкового техогляду

 

Рішення щодо повернення обов'язкового технічного огляду всіх видів транспорту ще не ухвалено, однак у разі повернення перевірки діятимуть такі правила: технічний стан буде перевірятися через чотири роки після реєстрації, потім кожні два роки, також техогляд проходитимуть нові власники автомобілів протягом 10 днів після перереєстрації. 

 

Послуги для водіїв в додатку "Дія"

 

У 2023 році може запрацювати важлива послуга для водіїв – розмитнення авто. Це означає, що пройти процедуру розмитнення водії зможуть за допомогою додатку "Дія" та отримати відповідний електронний документ. Також у застосунку з'явиться можливість обміну водійського посвідчення, однак це стосується не всії водіїв. Послугою зможуть користуватися водії-новачки, які отримали свої перші права на 2 роки й тепер їм потрібно їх замінити на постійні, та водії, які втратили, пошкодили посвідчення водія або змінили прізвище. 

 

Повернення фантомного патруля

 

Фантомний патруль – це автомобілі без розпізнавальних знаків, які на ходу вимірювали швидкість авто, що рухалися поруч та фіксували перевищення швидкості. Такий патруль вже виїжджав на дороги Києва в січні 2022 року, однак після початку війни Росії проти України вирішили призупинити свою діяльність. Очікується, що у 2023 році фантомний патруль знову повернеться на українські дороги. 

 

Нове покарання за перевищення швидкості

 

У 2023 році водіїв позбавлятимуть прав за перевищення швидкості. Якщо водій перевищив швидкість в населеному пункті більше ніж 50 км/год, йому загрожує позбавлення прав на строк від 3 до 6 місяців, якщо більше ніж на 70 км/год – від 6 місяців до 1 року. 

 

Термін сплати штрафів

 

У 2023 році для водіїв збільшать термін оплати штрафів, він становитиме 15 днів. Наразі у водіїв є 10 днів на сплату штрафів, однак багато хто не встигає внести оплату вчасно. 

 

Збільшення вартості адміністративних послуг МВС

 

Законопроєкт №8193, який вже внесли до Верховної Ради, передбачає збільшення вартості адміністративних послуг МВС до прожиткового мінімуму у 2023 році. Це необхідно для того, щоб послуги МВС не стали збитковими для держави. Це означає, що згідно з новими планами, вартість отримання водійського посвідчення збільшиться в 30 разів, а вартість реєстрації автомобіля – в 4 рази.

 

Як повідомляла УМ, у 2023 році зміни передбачені щодо соціальних виплат