Байден про зобов’язання союзників перед Україною: 2 тисячі танків, 800 артсистем, 50 РСЗВ

06:33, 22.12.2022
Байден про зобов’язання союзників перед Україною: 2 тисячі танків, 800 артсистем, 50 РСЗВ

Байден жартував із Зеленським про сучасну високоточну зброю. (facebook.com/POTUS)

Президент США Джо Байден заявив, що понад 50 держав-союзників зобов’язались передати Україні майже 2 тисячі одиниць танків та іншої військової техніки, понад 800 артилерійських систем, понад два мільйони артилерійських снарядів і понад 50 сучасних реактивних систем залпового вогню.

 

За його словами, Сполучені Штати від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну разом із союзниками вже надали сотні одиниць військової техніки, аби Київ зміг захистити себе. Але це ще не все.

 

Як інформує Україна молода, про це Байден сказав на пресконференції в Білому домі за підсумками переговорів із Володимиром Зеленським у ніч на четвер.

 

«Ми надавали сталий потік зброї включно із системами протиповітряної оборони, артилерійським озброєнням і не лише. І ми робили це не самі. Від самого початку США закликали союзників з усього світу допомогти Україні й накласти безпрецедентні – наголошу на цьому слові – санкції та експортний контроль, ускладнивши для Кремля ведення цієї жорстокої війни», – сказав президент США.

 

І додав: «Понад 50 держав зобов’язались передати майже 2 тисячі одиниць танків та іншої військової техніки, понад 800 артилерійських систем, понад два мільйони артилерійських снарядів і понад 50 сучасних реактивних систем залпового вогню… Разом ми надали мільярди доларів фінансової підтримки, щоб уряд України міг і далі надавати послуги».

 

За його словами, Сполучені Штати прийняли понад 221 тисячу українців, які шукають притулку з початку повномасштабного вторгнення РФ, а Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про виділення 374 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу українцям.

 

Цікаво, що Байден жартома відповів на питання журналістки, чи не варто США задовольнити всі військові запити України, аби та змогла перемогти Росію, господар Білого дому сказав: "Цей хлопець скаже – так", вказуючи на Володимира Зеленського.

 

Раніше Байден так само пожартував під час відповіді президента України на питання про додаткову військову допомогу. Коли Зеленський говорив, що в разі чергової ескалації приїде до Білого дому й проситиме про ще більше ЗРК Patriot, Джо Байден відповів: "Працюємо над цим".

 

До речі, після перемовин лідери офіційно підтвердили надання Україні комплексу Patriot.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський виступив у Конгресі США.