МАГАТЕ відправляє місії на атомні електростанції України

11:34, 15.11.2022
МАГАТЕ відправляє місії на атомні електростанції України

Місія МАГАТЕ у Чорнобилі наприкінці квітня 2022 року. (iaea.org)

Міжнародне агентство з атомної енергетики планує відправити місії з ядерної безпеки на три діючі атомні електростанції в Україні - Південноукраїнську, Хмельницьку та Рівненську, а також на Чорнобильську АЕС вже в найближчі тижні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба агенства з посиланням на заяву генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі у вівторок.

 

«За запитом України між урядом і МАГАТЕ досягнуто домовленості про направлення груп експертів Агентства з ядерної безпеки на Південноукраїнську, Хмельницьку та Рівненську атомні електростанції. Згідно з домовленостями, МАГАТЕ також відправить свою третю за час збройної агресії експертну місію до Чорнобиля», – йдеться в повідомленні.

 

При цьому, в МАГАТЕ зауважують, що одна з місій експертів постійно присутня на найбільшому об’єкті країни – Запорізькій АЕС, також фахівці агентство нещодавно завершили перевірку у трьох інших місцях в Україні на прохання України після звинувачень росії щодо незаконної діяльності.

 

На початковому етапі кожна місія триватиме близько тижня, сказав Рафаель Ґроссі, додавши, що за потреби згодом можуть бути інші місії.

 

Як повідомляла «УМ», 15 листопада президент Володимир Зеленський в онлайн-виступі перед учасниками саміту G20 представив набір рішень, які можна реалізувати, щоб, на його думку, гарантувати мир.

 

Серед його пропозицій – радіаційна та ядерна безпека. Зеленський повідомив, що Україна запропонувала направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні станції.

 

«Ми запропонували направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні станції – їх чотири, загалом 15 атомних блоків. Плюс Чорнобильська станція, яка зупинена й законсервована. Такі місії можуть верифікувати, що справді припинена будь-яка ворожа активність проти українських атомних об’єктів», – сказав глава держави.

 

Нагадаємо, від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник Енергодар перебувають під окупацією російських військ. Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС, як це пропонують в ООН.