Литовський телеведучий Андрюс Тапінас зібрав $250 тис. на морський дрон для України

12:36, 12.11.2022
Литовський телеведучий  Андрюс Тапінас зібрав $250 тис. на морський дрон для України

Журналіст Андрюс Тапінас отримав відзнаку Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Литовці зібрали гроші на морський безпілотник для України, збір на який ініціював журналіст, засновник Laisves TV  Андрюс Тапінас.

 

Під час кампанії надійшло 250 тисяч доларів.

 

Як інформує Україна молода, про це медійник повідомив у Твітері.

 

«Президент Зеленський виступив із ініціативою зібрати армію зі ста морських безпілотників. Вони потрібні для знищення російських кораблів у Чорному морі, для захисту українських міст. Литовці зібрали подарунок для Путіна та приєдналися до цієї армії з $250 000, щоб придбати перший такий дрон!», — зазначив Андрюс Тапінас у дописі на твіттері.

 

Гроші українській армії перекажуть через фандрейзингову платформу United24. Також литовці оберуть назву цього дрону.

 

Нагадаємо, у травні 2022-го у Литві тривала  кампанія зі збору коштів на купівлю безпілотника Bayraktar TB2 для України. Тоді литовці пожертвували 6 млн. євро у рекордно короткі строки: три з половиною дні.

 

Телеведучий Андрюс Тапінас розпочав краудфандінг  25 травня на своїй сторінці у фейбуку. Перші 62 тисячі євро надійшли від Laisvės TV, засновником якого є Тапінас. Загалом за перший день на купівлю «Байрактара» переказали понад один мільйон євро.

 

Пізніше турецька компанія ударних безпілотників Baykar вирішила подарувати Литві дрон Bayraktar ТВ-2.Компанія попросила передати зібрані кошти українцям як гуманітарну допомогу. 

 

Цю суму Андрюс Тапінас витратив на закупівлю зброї і медичної допомоги Україні. Журналістотримав відзнаку Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

 

Литва вже не допомагає Україні з озброєнням. Зокрема, у мінстерстві оборони країни передали  37 дронів-камікадзе Warmate. 
 

Як повідомляла УМ, понад  1,7 млн євро на безпілотник турецького виробництва Bayraktar зібрав за добу литовський телеведучий Андріус для украінських захисників. Всього журналіст планує зібрати 5 мільйонів євро, щоб придбати безпілотник.