Богуслаєву оголошено підозру в колабораціоніізмі та пособництві агресору

14:05, 23.10.2022
Богуслаєву оголошено підозру в колабораціоніізмі та пособництві агресору

В Будинку Богуслаєва слідчі знайшли чимало цікавих нагород та документів від російського агресора. (Фото СБУ)

Служба безпеки України офіційно підтвердила затримання президента промислового гіганта «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства.

 

Обом затриманим вже офіційно оголошено підозри за двома статтями Кримінального кодексу.

 

Як інформує Україна молода, про це СБУ повідомляє у неділю.

 

Зазначається, що затримання відбулося в рамках кримінального провадження з незаконного постачання з боку "Мотор Січ" товарів військового призначення для російської штурмової авіації.

 

Зокрема, обом фігурантам оголосили про підозру за двома статтями ККУ:

ст. 111-1 (колабораційна діяльність)

ст. 111-2 (пособництво державі агресору).

 

                                                  "Двоголова курка" в будинку Богуслаєва у Запоріжжі. 

 

«За матеріалами слідства, до оборудки причетне керівництво заводу, розташованого на Запоріжжі. Посадовці діяли у змові з наближеними до кремля представниками російської корпорації «ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для зс рф.

 

Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора», - повідомили у спецслужбі.

 

Отриману від АТ «Мотор Січ» продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу:

1. Мі-8АМТШ-ВН «Сапсан»

2. КА-52 «Алігатор»

3. Мі-28Н «Нічний мисливець»

 

Слідством встановлено, що відповідні зразки армійської авіації загарбники масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну. Це підтверджено численними фактами знищення цих ворожих бойових вертольотів нашими захисниками.

 

«Для обходу встановлених обмежень на торгівлю з рф організатори схеми використовували підконтрольні комерційні структури у трьох країнах Близького Сходу, Європи і Східної Азії. Саме ці компанії відправляли «замовлення» українському виробнику нібито для потреб зарубіжної сторони.

 

Проте після одержання військової продукції «посередники» переправляли її до росії. Також ворог використовував своїх іноземних спільників для ремонту та обслуговування власної авіатехніки з використанням українських запчастин», - пояснюють в СБУ.

 

У ході розслідування співробітники Служби безпеки встановили всіх організаторів оборудок, задокументували їх злочинні дії та проводять комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

 

Заходи з викриття і блокування правопорушень проводили співробітники Департаменту контррозвідки та Головного слідчого управління СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

 

 

Нагадаємо, Богуслаєву 83 роки, він був депутатом від партії регіонів 5, 6 та 7 скликань Верховної Ради, а також 8 скликання – від групи "Воля народу".

 

Як повідомляла «УМ», напередодні, 22 жовтня, В’ячеслав Богуслаєв був затриманий слідчими та спецпризначенцями СБУ в себе вдома у Запоріжжі.

 

Силовикам довелося відчиняти двері за допомогою спецобладнання, оскільки підозрюваний у зраді їх не відчинив. Після затримання його перевезли до Києва.