ФРН, Данія та Норвегія закуплять 16 САУ Zuzana-2 для ЗСУ

19:03, 02.10.2022
ФРН, Данія та Норвегія закуплять 16 САУ Zuzana-2 для ЗСУ

Гаубиця Zuzana є флагманом оборонної промисловості Словаччини. (Фото з відкритих джерел)

Німеччина, Данія та Норвегія закуплять для України 16 гаубиць Zuzana-2 словацького виробництва, загальна  вартість зброї складає  92 мільйони євро.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Deutsche Welle, з посиланням на міноборони Федеративної Республіки Німеччина.

 

«Це демонструє, наскільки важливо знову й знову пропрацьовувати і згодом реалізовувати такі можливості разом з партнерами»,- зауважила очільниця німецького оборонного відомства Крістіне Ламбрехт.

 

Вона уточнила, що Києву цю зброю поставлять вже наступного року.

 

Гаубиці Zuzana-2 здатні вистрілювати шість снарядів за хвилину на відстань до 40 кілометрів.

 

Також Ламбрехт вважає "величезним успіхом" відвоювання Україною міста Лиман у Донецькій області, що, на її переконання "значно ослабило" російську армію.

 

«Це є чудовим успіхом, але це не є переламним пунктом»,- зауважила вона в інтерв'ю німецькому мовнику ARD.

 

Ламбрехт закликала й надалі підтримувати Україну, оскільки потрібно розраховувати на те, що війна, за її словами, триватиме "ще тижні і місяці".

 

Гаубиця Zuzana є флагманом оборонної промисловості Словаччини та єдиною системою важкого озброєння, що виробляється в країні. Вони працюють зі всіма типами боєприпасів калібру 155 міліметрів, які є на озброєнні країн НАТО, та здатні вистрілювати шість снарядів за хвилину на відстань до 40 кілометрів.

 

У серпні Київ отримав вже перші чотири з восьми обіцяних Zuzana від Братислави. 

 

Як повідомлялося, на початку червня міністр оборони Словацької республіки Ярослав Надь заявив, що Словаччина підписала з українською стороною контракт на поставку восьми самохідних гаубиць Zuzana 2 для протидії агресії рф. 
 

Як повідомляла УМ, «Зузана підтвердила Зузани» - саме під таким гаслом проходив візит  президентки Словацької Республіки Зузани Чапутової в Києві. А Зузани - це також словацькі 155мм САУ.