НАТО відреагувало на пошкодження трубопроводів у водах Балтійського моря

16:01, 29.09.2022
НАТО відреагувало на пошкодження трубопроводів у водах Балтійського моря

Витік газу з «Північного потоку» у НАТО назвали диверсією (Фото з відкритих джерел)

НАТО стурбоване пошкодженням  трубопроводів «Північного потоку-1» і «Північного потоку-2».

 

Представники Альянсу зазначають, що витік газу є актом саботажу. І додають, що будь-який навмисний напад на критично важливу інфраструктуру союзників отримає рішучу відповідь.

 

Як інформує Україна молода, про цейдеться  в заяві НАТО.

 

У заяві підкреслюється, що пошкодження трубопроводів в міжнародних водах Балтійського моря викликає глибоке занепокоєння.

 

«Уся доступна на цей час інформація вказує на те, що це результат навмисних, безрозсудних і безвідповідальних актів саботажу. Ці витоки створюють ризики для судноплавства та завдають значної шкоди навколишньому середовищу. Ми підтримуємо проведені розслідування для визначення походження збитку», – йдеться в заяві Альянсу.

 

У НАТО також зазначили, що будь-який навмисний напад на критично важливу інфраструктуру союзників буде зустрінутий єдиною і рішучою відповіддю. 

 

«Ми, як союзники, взяли на себе зобов'язання стримувати та захищатися від примусового використання енергії та інших гібридних тактик державними та недержавними суб'єктами. Будь-який навмисний напад на критично важливу інфраструктуру союзників буде зустрінутий єдиною і рішучою відповіддю», – зазначили в Альянсі.

 

Раніше повідомлялося, що у Балтійському морі в районах витоку газу з «Північних потоків»були помічені кораблі військово- морського флоту росії. Слідство встановить, чи причетні російські судна до вибухів на газопроводах.

 

Як відомо, берегова охорона Швеції виявила ще один витік газу з «Північних потоків». Стокгольм підозрює грубий саботаж». До відома, за день до оголошення про витік газу на російських газопроводах «Північний потік» і «Північний потік-2» шведський національний сейсмологічний центр зареєстрував потужні підводні вибухи.

 

Як повідомляла УМ, витоки газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" через Балтійське море, підозрюють у Німеччині, є наслідком умисних дій.

 

27 вересня оператор «Північного потоку» Nord Stream AG оголосив, що на трьох нитках газопроводів системи у Балтійському морі виявлено одночасні руйнування.  У компанії підкреслили, що йдеться про безпрецедентне явище, всі інциденти сталися в один і той же день.