Опалювальний сезон: голова «Нафтогазу» радить запасатися ковдрами та теплим одягом

01:06, 29.08.2022
Опалювальний сезон: голова «Нафтогазу» радить запасатися ковдрами та теплим одягом

Температура в приміщеннях буде встановлена на рівні 17–18°C, що на чотири градуси нижче за норму. (Фото з відкритих джерел)

Голова компанії «Нафтогаз» Юрій Вітренко попереджає, що на українців чекає найхолодніша зима за останні десятиліття, коли температура в опалюваних квартирах буде нижчою від норми на 4 градуси.

 

За його даними, опалювальний сезон в Україні почнеться пізніше і закінчиться раніше, ніж зазвичай.

 

Як інформує Україна молода, про це Юрій Вітренко розповів в інтерв’ю The Guardian.

 

Очільник «Нафтогазу» наголосив, що температура в приміщеннях буде встановлена на рівні 17–18°C, що приблизно на чотири градуси нижче за норму.

 

Тому він порадив людям вже зараз запасатися ковдрами та теплим одягом на випадок, якщо температура надворі впаде нижче -10С.

 

Пан Вітренко також зазначив, що поточні розрахунки можуть змінитися у гірший бік, якщо росія націлиться на газову інфраструктуру України, електростанції чи об'єкти з видобутку газу.

 

«Без західної фінансової підтримки нам не вистачатиме газу, а це означатиме, що у нас будуть дуже високі ризики виходу з ладу енергосистеми», — сказав Юрій Вітренко.

 

За його словами, Україна потребує близько 10 мільярдів доларів на імпорт 4 мільярдів кубометрів газу.

 

На думку Вітренка, союзники України розуміють цю необхідність, але він не може бути впевненим, що Україна отримає кошти, бо "дуже важко бути впевненим під час війни".

 

Видання нагадує, що близько 50% газових родовищ України перебувають у Харківській області, неподалік лінії фронту.

 

Вітренко повідомив, що на випадок атак Росії на газову інфраструктуру чи об'єкти газовидобутку Україна готує аварійні комплекти, які можуть обслуговувати до 200 000 осіб, включаючи мобільні котельні, мобільні теплові пункти та дизельні електрогенератори.

 

«Якщо таке велике місто, як Київ чи Харків відріжуть, звичайно, комплектів буде недостатньо, але в деяких невеликих містах ці аварійні комплекти матимуть значення», — сказав Юрій Вітренко, додавши, що все залежить від масштабу збитків.

 

Як повідомляла "УМ", Президент Зеленський поставив уряду та місцевій владі конкретне завдання: не підвищувати тарифи на газ і електрику, а також на тепло і гарячу воду наступної зими.