росія має негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС – заява 43 країн світу

20:46, 14.08.2022
росія має негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС – заява 43 країн світу

Розгортання російських військових та озброєння на території ЗАЕС - неприйнятне (Фото: Associated Press)

Вже 43 країни закликали росію негайно вивести війська з території Запорізької АЕС.

 

Наголошується, що перебування там окупантів створює загрози для її безпечної роботи.

 

Як інформує Україна молода, відповідну заяву оприлюднила пресслужба делегації Євросоюзу у Відні в неділю.

 

"Розгортання російських військових та озброєння на території станції - неприйнятне і є ігноруванням принципам безпеки й запобігання ризиків, які усі члени МАГАТЕ зобов’язалися поважати.

 

Ми закликаємо російську федерацію негайно вивести свої збройні сили і весь інший несанкціонований персонал з Запорізької атомної електростанції, її найближчих околиць і всієї України, щоб оператор і українська влада могли відновити свої суверенні обов'язки в межах міжнародно визнаних кордонів України, а персонал міг виконувати свої обов'язки без будь-яких обмежень", – йдеться в заяві.

 

Зазначається, що дану заяву зроблено від імені Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чеської Республіки, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Японії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Чорногорії, Нідерланди, Нової Зеландії, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Республіки Молдова, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Туреччини, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучених Штатів Америки, а також Європейського Союзу.

 

Країни нагадують, що агресія рф проти України є грубим порушенням міжнародного права та Хартії ООН, а контроль росії над ЗАЕС ставить під загрозу принципи ядерної безпеки.

 

Підписанти також додають, що вторгнення рф в Україну і перебування російських військових на АЕС безсумнівно підвищили ризик ядерних інцидентів.

 

Вони також засуджують спроби росії через дезінформацію виправдати свої протиправні дії в Україні.

 

Нагадаємо, у неділю рашисти знову ракетами обстріляли територію Запорізької атомної станції та місто Енергодар. Поцілили по майданчику поруч із сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

 

Як повідомляла «УМ», Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер закликав до негайного припинення військових дій поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції та створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. До цих закликів приєднався і головний дипломат ЄС.