Ердоган та путін у Сочі домовилися про часткову оплату за газ у рублях

22:23, 05.08.2022
Ердоган та путін у Сочі домовилися про часткову оплату за газ у рублях

Реджеп Таїп Ердоган погодився частково платити за російський газ у рублях/ (facebook.com/RTErdogan)

Президенти Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погодився частково платити за російський газ у рублях під час переговорів з президентом рф путіним у Сочі в п’ятницю.

 

Як інформує Україна молода, про це журналістам повідомив віцепрем'єр-міністр росії Алєксандр Новак за підсумками переговорів.

 

«Ми переходимо поступово на оплату в національній валюті, частина поставок вже оплачуватиметься в російських рублях. Це справді новий етап, який відкриває нові можливості, у тому числі для розвитку наших грошово-фінансових відносин», – розповів Новак журналістам.

 

За його словами, під час переговорів були досягнуті "дуже важливі рішення, які виводять наші економічні відносини на новий рівень". За його словами, йдеться про  "домовленості" у фінансовій та банківській сфері.

 

Крім того, путін з Ердоганом, за словами російського віцепрем’єра, "детально обговорили будівництво АЕС "Аккую" і "Турецький потік".

 

Раніше видання The Washington Post писало, що на переговорах у Сочі в п’ятницю путін планував просити Ердогана допомогти обійти санкції Заходу в енергетичному й фінансовому секторах.

 

За даними видання, росія попрохала Туреччину дозволити їй купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах і резервуарах – це може дозволити Москві приховати походження нафти після набуття чинності нафтовим ембарго ЄС.

 

росія також вимагає, щоб кілька державних турецьких банків відкрили кореспондентські рахунки для найбільших російських банків і щоб російським промисловим виробникам було дозволено працювати поза меж вільних економічних зон у Туреччині.

 

Як повідомляла «УМ», на переговорах Ердогана з путіним у Сочі мало підійматися не лише сирійське, але й українське питання.