Євросоюз розробив план заміщення газу із росії

11:06, 06.06.2022
Євросоюз розробив план заміщення газу із росії

Компресорна станція Мальнов на польсько-німецькому кордоні.

Європейський союз розробив план заміщення газу із росії, який допоможе  позбавитися енергетичної залежності.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, пише DW у понеділок.

 

Зазначається, що за даними комісара, ЄС імпортує з Росії 155 млрд кубометрів на рік.

 

Натомість в рамках нової стратегії Брюссель планує отримати 50 млрд кубометрів за рахунок ввезення скрапленого природного газу зі США або Катару, 10 млрд кубометрів - наявними трубопроводами, а аналог ще 25 млрд кубометрів буде вироблено за рахунок прискореного запуску морських вітряних турбін і сонячних панелей.

 

Тьєррі Бретон констатує, що президент рф владімір путін використовує "газ, щоб розділити нас, і протягом багатьох років робив усе, щоб поділити Європу".

 

"Він намагався роз'єднати нас за допомогою своєї вакцини Sputnik, яка не спрацювала, він зробив все, щоб втрутитися в наші демократії за допомогою Russia Today, а тепер використовує газ, щоб розділити нас", - сказав єврокомісар.

 

Як відомо останнім часом російський "Газпром" припинив постачання газу провідним компаніям вже п’яти європейських країн за відмову виконувати вимогу росії про оплату у рублях.

 

Першими відключень зазнали Польща й Болгарія, далі - Фінляндія, останніми - нідерландська Gasterra та данська Ørsted.

 

Крім того, "Газпром" припинив постачання за одним з контрактів Shell Energy Europe.

 

Як повідомляла «УМ», на минулому тижні Рада ЄС затвердила санкції щодо ще 65 осіб та 18 компаній у рамках розширення санкцій проти росії за розв’язану війну. До списку потрапили росіяни, які чинили звірства в Бучі, Маріуполі, а також коханка путіна — Аліна Кабаєва.