Житло після війни першими отримають захисники України

14:01, 08.05.2022
Житло після війни першими отримають захисники України

Урядовці пообіцяли, що першими, хто отримає житло, стануть військовослужбовці. (Фото з відкритих джерел)

Військовослужбовці стануть пріоритетною категорією, кого держава забезпечить житлом після війни. При цьому кількість громадян, які  матимуть першочергове право на отримання квартири, може збільшитися вчетверо – з 1,2 млн до 5 млн осіб.
 
Як інформує Україна молода, про це заявила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».
 
«За іншого розвитку подій вже цього року ми мали реалізувати потужну ціль – закрити повністю черги для ветеранів, які є переміщеними особами. Водночас наразі ми розуміємо, що потреба у житлі охопить набагато ширші кола населення України, чиї будинки знищив ворог», – сказала Юлія Лапутіна. 
 
Лапутіна зазначила, що до 24 лютого в Україні налічувалося близько 500 000 осіб, які є безпосередньо учасниками Антитерористичної операції та Операції об'єднаних сил. Якщо сюди ще додати членів сімей загиблих Героїв, у тому числі Героїв Небесної сотні, постраждалих учасників Революції Гідності, а також всі інші категорії, такі як учасники Другої світової війни або прирівняні до них особи й всі, хто брали участь у миротворчих місіях, то це приблизно 1,2 млн людей.
 
Сьогодні дуже багато людей приєдналося до лав Територіальної оборони, зокрема, добровольчі формування територіальних громад, а також члени сімей загиблих. Тому ця цифра може досягти 4-5 млн людей.
 
«Має бути справедливий розподіл житла в майбутньому, особливо щодо людей, які 8 років стоять у черзі, особливо для тих, хто є переселенцем. З іншого боку, багато цивільних залишилися без житла, також без житла залишилися багато військових, які наразі служать. 
 
Крім того, будуть подвійні статуси, коли людина була учасником АТО, стала переселенцем, нині пішла на широкомасштабну війну, а сім’я змушена переселитися. Ми все це розуміємо», – додала міністр.
 
Лапутіна наголосила, що, як і раніше, пріоритетним питанням для влади залишається забезпечення житлом всієї черги військових.
 
Як повідомляла УМ, Верховна Рада проголосувала за визнання добровольців Сил територіальної оборони Збройних сил України ветеранами війни.