15% на життя: половина потужностей відновлюваної енергетики опинилася у зоні бойових дій

16:14, 08.04.2022
15% на життя: половина потужностей відновлюваної енергетики опинилася у зоні бойових дій

Галузь відновлювальної енергетики нині можна охарактеризувати словом «виживання». (Фото з сайту Pixabay)

Президент України Володимир Зеленський стверджує: війна в Україні має прискорити «зелену трансформацію» вітчизняної енергетики.

 

«Європейська політика вже спрямована на скорочення споживання екологічно небезпечних ресурсів. І російська агресія проти України та проти всього, на чому побудоване життя в Європі, є аргументом..», - заявив він у своєму телезверненні до парламенту Данії, наголосивши, що саме шалені доходи Російської Федерації від продажу енергоресурсів і дозволили Володимиру Путіну розпочати цю війну.

 

Із президентом погоджуються і у профільних галузевих асоціаціях. Зокрема, партнер юридичної компанії "Альтело", голова правового комітету громадської спілки "Асоціація сонячної енергетики України" Ольга Савченко в колонці для сайту «Енергореформа» наголошує: війна суттєво загострює виклики, які існували для тієї чи іншої сфери раніше.

 

«Зокрема, воєнні дії значно впливають на енергетичний фронт, оскільки під загрозою як технічний аспект роботи енергосистеми, так і фінансова стабільність ринку, на яку впливає ситуація із знищенням бізнесу та неплатоспроможністю населення», - констатує Савченко.

 

Йдеться насамперед про відновлювальну енергетику – галузь, яка могла би знизити залежність України від традиційних імпортних енергоносіїв, отримувати яких сьогодні стало значно важче і дорожче. А частковий перехід держави на енергію вітру і сонця дозволив би заощадити чималі кошти із державного бюджету та зробив би опалення та електроенергію доступнішими для їх кінцевих споживачів.

 

Втім, як заявили в Українській асоціації відновлюваної енергетики журналу «Фокус», цю галузь нині можна охарактеризувати словом «виживання».

 

«Відновлювана енергетика України опинилася в зоні високого ризику повної або часткової руйнації. В областях, де продовжуються активні бойові дії, знаходиться 47% встановлених потужностей електростанцій на відновлюваних джерелах енергії», - уточнили експерти асоціації.

 

А частина станцій при цьому була знищена. Водночас в асоціації заявили, що повний масштаб втрат можна оцінити лише після звільнення територій від окупантів.

 

«В Україні зараз працює близько третини вітроелектростанцій. Встановлена потужність на кінець 2021 року склала 1673 МВт - мінус 138 МВт потужностей на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. А зараз вітроелектростанції працюють тільки в Одеській, Миколаївській, Львівській області», - заявив Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

 

За його словами, решту вітроелектростанцій зупинено через окупацію територій та пошкодження електричних мереж.

 

За оцінками Української асоціації відновлюваної енергетики, вартість капітальних інвестицій у відновлювану енергетику України становить понад 12 млрд. доларів. Активи вартістю понад 5,6 млрд. доларів у капітальних інвестиціях зараз перебувають у зоні бойових дій.

 

Також понад 3,6 млрд. доларів капітальних інвестицій знаходяться в регіонах, що є сусідами з областями, де ведуться активні бойові дії із захисту України від російської окупації.

 

Держава, з одного боку, намагається надати сприяння розвиткові відновлюваної енергетики. Так, держпідприємство «Гарантований покупець» ще наприкінці минулого місяця вирішило проводити аукціони з продажу поновлюваної енергетики. Вже за кілька днів «ГарПок» прозвітував, як пройшли перші два аукціони в умовах війни.

 

На першому аукціоні виставили 28 800 МВт-год електроенергії та продали 95%, близько 27 360 МВт-год. Середня ціна продажу - 1 922,73 грн/МВ-т-година. Найдорожчою виявилася енергія сонця, найдешевшою — енергія малих гідроелектростанцій.

 

Другий аукціон відбувся того ж дня після обіду, на ньому виставили на продаж 270 тис. МВт-годин, їх продали 84 тис. МВт-год. Середня ціна вже була трохи вищою і становила 2 156,4 грн/МВт-год.

 

"Проведення перших з початку війни аукціонів означає, що українська електроенергетика переходить у нормальний режим роботи, а "ГарПок" повертається до виконання своїх функцій відповідно до законодавства", - заявив «Фокусу» ексміністр енергетики Іван Плачков, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї.

 

Але при цьому держава, за визначенням енергетичних експертів, іншою своєю рукою заганяє галузь відновлюваної енергетики у глухий кут.

 

«Так, 04.03.2022 року Міністерство енергетики України видало наказ щодо проведення розрахунків на ринку електричної енергії, яким державне підприємство "Гарантований покупець" зобов’язано спрямовувати всі кошти, отримані від продажу електричної енергії з ВДЕ, на погашення заборгованості перед ДП "НАЕК "Енергоатом", - каже Ольга Савченко і пояснює: всі кошти, отримані "ГарПоком" від продажу "зеленої" енергії за ринковими цінами мають бути витрачені на потреби генерації іншого типу.

 

За її словами, наприкінці минулого місяця Міністерство енергетики опублікувало наказ № 140 "Про розрахунки на ринку електричної енергії", відповідно до якого за результатами продажу електроенергії за перші 10 днів розрахункового місяця розподіл коштів з рахунку "ГарПока" має здійснюватися наступним чином, з такими обмеженнями: 15% від середньозваженого "зеленого" тарифу за 2021р для СЕС; 16% від для ВЕС; 35% для ГЕС; 40% для біогазових станцій;  60% для станцій на біомасі…Всі інші кошти, отримані від продажу "зеленої" генерації розподіляються між НАЕК "Енергоатом" та "НЕК "Укренерго".

 

«Коментуючи наказ № 140, перш за все хотілося б підкреслити, що попри неймовірні складнощі, держава має хоча б намагатися перебувати в рамках правового поля, оскільки в іншому випадку хаос поглине країну швидше, ніж окупаційні війська, - заявляє Савченко. - Наказом № 140 не визначено порядок компенсацій підприємствам в сфері ВДЕ за їх позбавлення фінансування та безкоштовну роботу в інтересах певних інших підприємств та період дії обмежень, в зв’язку з чим одностороннє обмеження виплат визначеному колу підприємств повністю протирічать законодавству щодо правового режиму воєнного стану та не могло бути введено Міненерго».

 

На її думку, рівень виплат для індустрії в розмірі 15%-16% від вартості  відпущеної електроенергії ставить виробника з ВДЕ в умови, за яких підприємство не зможе функціонувати.

 

Адже переважна більшість виробників має кредитні зобов’язання, які вони мусять виконувати. Також «електростанції не працювали на повну потужність, оскільки постійно отримували команди від "Укренерго" на обмеження генерації по операційній безпеці». І нарешті, за словами Ольги Савченко, кожен виробник з ВДЕ несе стовідсоткову відповідальність за небаланси, передбачену законодавством та зокрема постановою НКРЕКП.

 

«Наразі, формула для розрахунків вартості небалансів, враховуючи положення зазначеної постанови, включає не лише недотримання прогнозних показників виробниками, яке є мінімальним, а результати торгової діяльності "ГарПока" та дані щодо обмежень від "Укренерго", які своєю чергою не надаються останнім, або є абсолютно некоректними, - вважає експерт.

 

- Відповідно, виробники з ВДЕ, скажімо, за лютий, зважаючи на вказані фактори, а тобто не зі своєї вини, отримали акти із сумами відповідальності за небаланси на рівні 16%-35% від вартості всієї електроенергії, яка б мала бути відпущена за місяць».

 

І нарешті, кожне підприємство має щомісячні витрати: виплати заробітної плати, сплата податків, оплата послуг компаній, що обслуговують електростанції, оренда.

 

«Власне, йдеться про ті платежі, які нас закликає робити Уряд задля функціонування економіки. В реальних умовах рівень витрат, які не можуть бути скорочені чи обмежені для підприємств, наприклад, сонячної індустрії, становить мінімум 20% від планового доходу. А отже, враховуючи оплату на рівні 15% від вартості відпущеної електроенергії, виробник з ВДЕ із сонячної індустрії не має можливості повною мірою виконати свої зобов’язання навіть перед обслуговуючими компаніями та працівниками», - констатує Ольга Савченко, закликаючи владу і бізнес до діалогу.