Економіка проти війни: мито на імпорт, обмеження для аграріїв та компенсації бізнесу

14:06, 25.03.2022
Економіка проти війни: мито на імпорт, обмеження для аграріїв та компенсації бізнесу

Рада спростила доступ українських аграріїв до оренди земельних ділянок. (Фото з відкритих джерел)

Українська економіка переживає сьогодні непрості часи. За прогнозами Міжнародного валютного фонду, ВВП України може впасти в 2022 року від 21% до 35%.

 

Наразі ж, за висновком заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми, за останній місяць наша економіка втратила від 35% до 60%. Загальні прямі втрати малого та середнього бізнесу за чотири тижні війни оцінюються в 80 мільярдів доларів.

 

Втім, як заявляють вітчизняні економісти, на даному етапі важливими є не стільки прогнози втрат, а шляхи виходу із важкої ситуації. Так, наразі достатньо стабільно працює банківська система.

 

За словами заступника голови Національного банку України Сергія Ніколайчука, у нашій державі під час воєнного стану продовжують працювати 67% із наявних відділень банків.

 

«Не спостерігається жодних проблем у роботі відділень у Західній та Центральній Україні", – сказав він, додавши, що водночас існують великі проблеми із роботою відділень у Чернігові, Києві, Харкові та Херсоні – втім, навіть в оточених росіянами містах є банки, які забезпечують роботу своїх відділень.

 

Маємо доволі незначну девальвацію гривні. Національна валюта із початком бойових дій впала із 28,8 до 34-35 гривень, а зараз потроху відновлює свою вартість: в обмінниках долар сьогодні можна було придбати за 33 і навіть 32,80 гривень.

 

Деякі українські авіакомпанії, зокрема «МАУ» та «СкайАп», які зберегли свій повітряний флот, шукають змоги працювати на безпечних для пасажирів напрямках – поза кордонами України, або ж віддати свої борти разом з екіпажами у так званий «мокрий лізинг». Тобто, в оренду іншим авіакомпаніям, якщо ті стикатимуться із нестачею бортів.

 

Важливим кроком до економічної стабілізації в Україні стала низка законодавчих рішень. Так, Верховна Рада ухвалила закон про звільнення від мит та податку на додану вартість імпорту товарів, що ввозяться підприємствами, який також звільняє від митних платежів транспортні засоби, що їх ввозять українці.

 

Документ передбачає, що упродовж воєнного стану окремі категорії товарів можна буде ввозити взагалі без надання митникам дозвільних документів. Під цей параграф має потрапити насамперед гуманітарна допомога та товари, які використовуються для оборони держави.

 

Рада спростила доступ українських аграріїв до оренди земельних ділянок, а також скасувала деякі бюрократичні перепони. Так, районні військові адміністрації можуть передавати в оренду на строк до року земельні ділянки сільськогосподарського  призначення у комунальній власності, землю  підприємств та кооперативів, невитребувані та нерозподілені ділянки тим аграріям, які захочуть їх обробляти.

 

При цьому влада не зможуть стягувати плату за їх оренду більше ніж 8% від показника нормативної грошової оцінки таких ділянок.

 

Влада планує й надалі проводити активну дерегуляцію. За словами Ростислава Шурми, 95% всіх дозвільних документів переведуть в електронну форму. Уряд також підготував законопроект, за яким компанії з оборотом до 10 млрд гривень на рік можуть перейти на спрощену систему оподаткування та замість ПДВ сплачувати 2% з обороту. Це буде один із найнижчих податків у світі.

 

Малий та середній бізнес може отримати пільгові кредити у розмірі 60 млн гривень під 0% та період воєнного стану та під 5% після його завершення. Також фінансову підтримку отримають ФОПи, які працюють на постраждалих від бойових дій територіях – до 6,5 тис. гривень у додатку «Дія».

 

Ці та інші державні програми допомоги немислимі без допомоги наших західних партнерів. Ще у середині березня президент США Джо Байден підписав закон про виділення нашій державі 13,6 млрд. доларів на гуманітарну, оборонну та економічну допомогу.

 

І це – далеко не єдина ініціатива. Раніше Штати виділили нам 300 млн. доларів, Євросоюз – два транші по 600 млн. євро кожен, Ще 10 млрд. євро отримає Україна на допомогу біженцям за програмою CARE, а МВФ надасть 1,4 млрд. доларів за програмою Rapid Financing Instrument.

 

У перспективі Європейський інвестиційний банк готовий надати нам 2 млрд. євро для зміцнення критичної інфораструктури та захисту від руйнувань. І це – далеко не повний перелік, який розширюється щодня буквально на очах.

 

А тому, відстоявши нашу незалежність, ми неодмінно відбудуємо і нашу економіку – міцною, потужною, позбавленою від колишніх корупційних ризиків.