Рашистська фура, іди за кораблем: українців у Німеччині, Італії та Франції закликають відстоювати торгівельну блокаду рф

14:35, 20.03.2022
Рашистська фура, іди за кораблем: українців у Німеччині, Італії та Франції закликають відстоювати торгівельну блокаду рф

Рашистська фура, йди за кораблем— активісти продовжують блокувати автівки, що везуть товари на підтримку росії

На  польсько-білоруському кордоні активісти продовжують блокувати фури з товарами, які прямують для підтримки країни-агресора та їхніх поплічників.


«Черга вантажівок, які везли товари в росію, вже більше 50 км. Російська фура, іді…» - написав волонтер Євген Клімакін, заступник головного редактора видання «Нова Польща», у соціальній мережі фейсбук із пункту перетину польсько-білоруського кордону Кукурикі.


У Польщі зараз працює всього два пункти перетину польсько-білоруського кордону: Кукурикі і Бобровнікі. Перший має більшу пропускну здатність. Уже вдруге активісти блокують саме його, закликаючи усіх небайдужих у Бобровніках теж організовувати блокаду. 


Увечері 19 березня Євген Клімакін повідомляв: «Наші люди неймовірні. Вже поставили на кордоні намети, роблять багаття — готуються до ночі. Західні журналісти в шоці, польська поліція теж. Черга фур вже 35 км».


За словами активістів, які стоять на пункті перетину Кукурикі , товари у зупинених фурах, - із Франції, Німеччини, Італії. Активісти закликають усіх українців, які перебувають за кордоном, організовувати акції з  вимогами до своїх урядів та  влади ЄС повністю заборонити постачання товарів до держави-агресора. 


Активність небайдужих на кордоні Польщі уже дала швидкі результати. Прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький виступив за повну заборону торгівлі ЄС з росією. Він висловив сподівання, що "буде чергове протверезіння європейських лідерів" і Рада ЄС ухвалить черговий пакет санкцій. "Я абсолютно на боці протестувальників і ще раз звертаюся до Європейської комісії якнайшвидше активізувати свої повноваження", - заявив Матеуш Моравецький.


Прем’єр-міністр Польщі додав: "…Мова йде про життя і смерті десятків, а може, сотень тисяч людей, йдеться про суверенну країну – Україну; але і про безпеку НАТО". І резюмував: "Ми повинні продемонструвати свою силу і рішучість щодо Росії, інакше найближчим часом доведеться заплатити більшу ціну".


«Нам потрібна ваша допомога, - звертається до всіх українців за кордоном активістка Наталія Панченко. – Будь ласка, діаспора у Німеччині, Італії, Франції, інших країнах Євросоюзу, піднімайтеся, починайте щось робити, виходьте під митні офіси, прикордонні служби, пункти перетину кордону – робіть протести, колошматьте там усіх. Нехай припиняють торгівлю з росією. Ви можете це зробити, як нам вдалося це зробити у Польщі». 


«Якщо ви не хочете це робити для себе, зробіть це зараз для тих, хто  сидить у підвалах у Маріуполі, в Ізюмі, в інших містах», - закликає Євген Клімакін. «Для армії, яка воює за нас із вами», - додає Наталія Панченко.


Активісти акцентують, що офіційна реакція Польщі щодо блокування торгівлі з росією з’явилася після першої блокади пункту пропуску, яка почалася 12 березня. Уже тоді вимагали розширити європейські санкції, зокрема, на дорожній транзит товарів. За три дні першої блокади черга із фур розтягнулася на 30 кілометрів.

 

 

Речник уряду Польщі Пьотр Мюллер тоді казав, що у ЄС наразі немає консенсусу щодо обмеження наземного перевезення товарів до Польщі. В МЗС зазначили, що на кордоні посилять контроль, щоб не допустити обходу санкцій на певні групи товарів.


Третього дня проведення першої акції - 14 березня польська поліція відтіснила активістів у пункті пропуску Козловичі-Кукурикі на польсько-білоруському кордоні та дозволила рух фур з вантажами, що прямують до білорусі та росії, повідомляла  учасниця акції протесту Наталка Панченко з місця події.