Втрати економіки України через російське вторгнення склали $565 млрд – Шмигаль

12:25, 16.03.2022
Втрати економіки України через російське вторгнення склали $565 млрд – Шмигаль

Урядовці чотирьох країн - Янша, Качинський, Моравецький, Шмигаль і Фіала під час зустрчі у Києві. (kmu.gov.ua)

Премєр-міністр Денис Шмигаль підрахував, що внаслідок вторгнення Росії втрати української економіки складають 565 млрд доларів США станом на середину березня.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Шмигаль повідомив під час пресстейтменту з прем’єр-міністрами Польщі, Чехії та Словенії, які перебувають у Києві з візитом, передає сайт Кабміну в середу.

 

За його словами, уряд створив групу, яка займається оцінкою втрат для економіки внаслідок російської агресії.

 

«Попередні розрахунки говорять, що наразі прямі одноразові втрати для України складають 565 млрд доларів США.

 

Власне це ті кошти, які будуть потрібні, щоб відновлювати нашу державу – і за рахунок коштів репатріації РФ, і за рахунок коштів наших партнерів – для того, щоб Україна відновилася», - сказав глава уряду.

 

За підсумками зустрічі Дениса Шмигаля з прем’єр-міністрами Польщі, Чехії та Словенії - Матеушем Моравецьким, Петром Фіалою та Янезом Яншею, а також віце-прем’єр-міністром Польщі Ярославом Качинським сторони також обговорили подальше посилення санкцій проти Росії.

 

 

Глава Кабміну наголосив, що Україна розраховує на лідерство очільників європейських країн у донесенні інформації бізнесам про неприйнятність роботи в Росії та наповнення бюджету, з якого фінансується міжнародний тероризм і вбивство мирних українців.

 

 «Вдячний лідерам ЄС, лідерам багатьох країн за введення уже четвертого пакета санкцій, що включає індивідуальні списки ключових олігархів, лобістів і пропагандистів, а також галузеві санкції. Ми також ініціювали запровадження санкцій на всіх публічних осіб РФ і членів їх сімей, які так або інакше долучалися до прийняття рішень стосовно агресії в Україні», — сказав пан Шмигаль.

 

Він відзначив, що основними сферами санкцій має стати, зокрема, визнання Європейським Союзом та Сполученими Штатами Росії країною-спонсором тероризму. Крім того, мають бути скасовані видані візи для громадян Росії.

 

«Поширення персональних санкцій на всіх посадовців Російської Федерації — від міністрів та депутатів Держдуми до керівників регіонів та місцевих депутатів. Закриття морських портів для російських кораблів і моряків. Ембарго на всі російські ресурси: нафту, газ, мінерали, метали. Продовження відключення російських банків від SWIFT», — зазначив очільник українського Уряду.

 

Денис Шмигаль наголосив, що агресор має розуміти ціну своїх дій, так само як і громадяни країни-агресора мають платити ціну за терористичні дії свого керівництва та своїх військових.

 

Як повідомляла «УМ», урядовці трьох країн ЄС – Моравецький, Фіала, Янша і Качинський перебувають з візитом у Києві попри небезпеку російських варварських обстрілів столиці.