Україна і Угорщина домовилися про збільшення імпорту газу

09:24, 23.12.2021
Україна і Угорщина домовилися про збільшення імпорту газу

Україна збільшує гарантовані потужності майже на 30% і зможе транспортувати до 8 млн кубометрів газу щодоби. (tsoua.com)

Оператори ГТС України та Угорщини домовилися на третину збільшити гарантовані потужності для імпорту газу з Європи.

 

 Домовленості було закріплено відповідною угодою.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба ОГТСУ.

 

Зокрема, йдеться про зростання потужностей з 1 січня 2022 року.

 

Таким чином Україна збільшує гарантовані потужності майже на 30% і зможе транспортувати до 8 млн кубометрів газу щодоби (2,9 млрд м3 у рік) з Угорщини до України.

 

"Разом із наявними 27 млн куб. м добових потужностей зі Словаччини це збільшить загальний обсяг гарантованих можливостей для імпорту газу в Україну до 35 млн куб. м на добу, що значно посилює енергетичну безпеку країни", – кажуть в ОГТСУ.

 

Гендиректор Оператора Сергій Макогон зазначив, що Україна вперше з 2014 року збільшує гарантовані потужності для імпорту газу з Європи.

 

У перші три місяці 2022 року запроваджується тестовий режим. Він потрібен операторам для погодження і налаштування всіх технічних й операційних процесів для транспортування природного газу у напрямку Угорщина – Україна. Перший денний аукціон відбудеться 31 грудня 2021 року.

 

Крім того, Міненерго та Міністерство закордонних справ працює над збільшенням гарантованих потужностей в Україну за іншими пріоритетними напрямками, зокрема – зі Словаччиною та Польщею.

 

Також угода відкриває доступ до нових джерел природного газу, зокрема, терміналу сховища природного газу на острові Крк (Хорватія). 

 

 
Як повідомляла "УМ", президент Зеленський представив президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн низку пропозицій, спрямованих на запобігання енергетичній кризі у Європі.