Віце-канцлер ФРН Роберт Хабек вважає «Північний потік-2» помилкою

15:34, 18.12.2021
Віце-канцлер ФРН Роберт Хабек вважає «Північний потік-2» помилкою

Роберт Хабек. (faz.net)

Новопризначений віце-канцлер, міністр економіки Німеччини Роберт Хабек переконаний, що будівництво газопроводу «Північний потік – 2», яке підтримував уряд ФРн на чолі з Ангелою Меркель, було помилкою з геополітичної точки зору.

 

Як передає Україна молода, про це пан Хабек заявив у інтерв'ю газеті FAZ.

 

«Всі європейські країни, окрім Німеччини та Австрії, були завжди проти. І ось газопровід побудований. Але питання про те, чи буде його введено в експлуатацію, залишається відкритим. Це питання слід вирішувати з позиції європейського та національного права», - каже Роберт Хабек.

 

Обговорюючи загрозу військового вторгнення Росії в Україну, віце-канцлер наголосив, що "будь-яка подальша агресія не повинна залишатися без жорстких наслідків".

 

Німецький політик нагадав, що, згідно з чинними законами, володіння мережею та компанією, яка здійснює її експлуатацію, мають перебувати у різних руках.

 

«Політика, спрямована на підтримку конкуренції, - це політика. Вона не дає створювати монополії і водночас – залежності», - підкреслив заступник глави уряду ФРН, додавши, що німецький регулятор - Федеральне агентство з мереж (Bundesnetzagentur) перевірить відповідність закону усіх документів щодо "Північного потоку-2" та ухвалить рішення про можливість початку його експлуатації.

 

Зауважимо, що нещодавно лідерка німецьких "Зелених", міністерка закордонних справ у новому уряді Анналена Бербок заявила, що зараз не бачить підстав для запуску добудованого російського газопроводу "Північний потік-2".

 

"Оператор ГТС України" звернувся до Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччини із проханням переглянути рішення про вплив сертифікації газогону "Північний потік-2" на безпеку постачання газу до Європи.

 

Як повідомляла "УМ", в Німеччині вважають, що цей газопровід не може бути запущений раніше ніж за пів року.