В Україні почали діяти обмеження на використання одноразових пакетів

18:40, 10.12.2021
В Україні почали діяти обмеження на використання одноразових пакетів

Відсьогодні в Україні забороняється розповсюдження безкоштовних поліетиленових пакетів

Українські магазини попрощалися із пластиковими пакетами. Відсьогодні входить у дія заборона на їх безкоштовне розповсюдження. Їх вартість має становити кілька гривень. Таким рішенням українська влада планує зменшити пластикові відходи. 

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у законі про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

 

Обмеження, що вступили в силу з 10 грудня є лише першим етапом, передбаченим законом. З цієї дати у всіх магазинах, на ринках, кафе та ресторанах заборонено використовувати пакети з товщиною стінок понад 50 мікрометрів. Саме в них покупці зазвичай складають придбані товари. Придбати такі пакети можна буде лише для особистих цілей за встановленими урядом цінами.

 

Водночас закон дозволяє використовувати біорозкладні або екологічні пакети. Вони виготовляються з картопляного або кукурудзяного крохмалю, завдяки чому згодом розкладаються на елементи природного походження. 

 

Проблема у тому, що з цінами уряд досі не визначився. Попри те, що у Мінекономіки напрацювали відповідну постанову, її зняли з розгляду 17 листопада і досі не ухвалили.

 

У Міністерстві пропонують встановити мінімальну вартість для пакетів від 2 грн до 3 грн, залежно від наявності ручок та бокових складок. Крім того, такі ціни все одно значно менші від цін на екологічні альтернативи. 

 

Найдешевша альтернатива – пакети з кукурудзяного крохмалю, що в одній з мереж супермаркетів коштують 4 грн. за одиницю.Тож наскільки ціна спонукатиме споживачів відмовлятися від пластику наразі передбачити складно.

 

Другий етап закону почнеться за три місяці – з 10 березня 2022 року. Якщо досі магазини можуть використовувати в торгівлі тонкі (товщиною стінок 15-50 мікрометрів) пакети, то з цієї дати це теж стане заборонено.

 

Крім того, з доступу зникнуть оксорозкладні (містять добавки, завдяки яким швидше розпадаються на мікропластик) та надтонкі пластикові пакети.

 

За порушення передбачені штрафи. Наразі заборонені пакети підлягатимуть утилізації. Якщо з 10 грудня Держпродспоживслужба зафіксує в закладах торгівлі безоплатне розповсюдження пластикових пакетів, то штраф становитиме від 1,7 тис грн до 3,4 тис грн, а при повторному порушенні – до 8,5 тис грн.

 

Якщо ж суб'єкт порушить заборону на розповсюдження пакетів, сплатить штраф від 8500 до 17000 грн вперше, а за повторне порушення – від 17000 до 34000 грн.

 

Перевірці підлягають і ринки. Якщо громадяни помітили порушення, про них можна повідомити Держпродспоживслужбі.

 

Як повідомляла УМ, ексдепутат Костянтин Яловий нагадав, що від 10 грудня набирає чинності Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".