Україна і Канада розпочинають будівництво космодрому в Новій Шотландії

12:17, 20.11.2021
Україна і Канада розпочинають будівництво космодрому в Новій Шотландії

Урочиста церемонія закладання першого «каменя» пускового майданчика проєкту зі створення космодрому в Галіфаксі. (facebook.com/volodymyrtaftay//UkraineInCanada)

Космічні агентства України та Канади оголосили про старт спільного будівництва космодрому в провінції Нова Шотландія.

 

Пусковий контрольний центр спільного проєкту буде названо на честь колишнього керівника ДК КБ "Південне" Олександра Дегтярева.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують посольство України у Канаді, а також голова Держкосмосу України Володимир Тафтай у соцмережах.

 

Зокрема, 19 листопада у канадському місті Галіфакс відбулася урочиста церемонія  закладання першого «каменя» пускового майданчика проєкту зі створення космічного комплексу.

 

У ньому взяли участь голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай, міністр інновацій, науки та промисловості Канади Франсуа-Філіп Шампань, міністр імміграції, біженців та громадянства Канади, член парламенту від провінції Нова Шотландія Шон Фразер, президент Канадського космічного агентства Ліза Кемпбелл та представники бізнесу.

 

 

Спільний українсько-канадський проєкт зі створення комерційного космічного пускового комплексу реалізує канадська компанія Maritime Launch Services.

 

Він передбачає використання українського ракетоносія "Циклон 4М" розробки та виробництва українських ДП «КБ «Південне» та ДП ВО «Південний машинобудівний завод».

 

 

Під час церемонії Володимир Тафтай наголосив на важливості проекту не тільки для розвитку космічної співпраці України та Канади, але і для подальшого зміцнення традиційно дружніх та партнерських відносин між двома державами загалом.

 

За словами Стівена Матьє, президента та головного виконавчого директора Maritime Launch Services, ринок космічних пусків демонструє постійне зростання та у майбутньому збільшиться з 400 млрд до 1 трлн дол. США.

 

Реалізація проекту створює передумови довготривалого українсько-канадського співробітництва у космічній сфері, завантаження виробничих потужностей українських підприємств.

 

Місяць тому, 19 жовтня, стало відомо, що Україна та Канада побудують у канадській провінції Нова Шотландія космодром для запуску апаратів на українських ракетоносіях  "Циклон 4М".

 

Як повідомляла "УМ", космічна компанія Privateer Space, яку створив співзасновник компанії Apple Стів Возняк, планує запустити сотні супутників для дослідження космічного сміття.