У Києві підвищать ціни на проїзд до 20 грн з Нового року

20:10, 16.11.2021
У Києві підвищать ціни на проїзд до 20 грн з Нового року

Причиною зростання тарифу КМДА називає значне зростання вартості складових і, відповідно, економічно обґрунтованого тарифу. (facebook.com/Kyivpastrans)

Вартість проїзду у комунальному громадському транспорті Києва зросте з 8 грн до 20 грн, а для власників «картки киянина» коштуватиме 12 грн з 1 січня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

 

За його словами, одна поїздка у комунальному транспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі, автобусі) коштуватиме 20 грн у разі придбання разового квитка.

 

Через електронний квиток вартість поїздки становитиме від 15 до 20 грн: 15 грн за купівлі 50 поїздок, 20 грн – за купівлі 1-9 поїздок. Місячні проїзні зі знижками залишаться: одна поїздка за ним коштуватиме від 14,20 грн до 14,50 грн залежно від типу проїзного. Також залишаються проїзні квитки на 24 години, 48 та 72 години.

 

Поворозник підкреслив, що залишаться пільги для всіх соціально-вразливих категорій населення.

 

Крім того, він нагадав, що кияни мають можливість придбати наперед поїздки за ціною 6,50 грн і деякий час користуватися комунальним транспортом за старими цінами.

 

Причиною зростання тарифу є значне зростанням вартості складових і, відповідно, економічно обґрунтованого тарифу.

 

Так, з моменту останнього підвищення у 2018 році інфляція становила 30,6%, зросла також мінімальна та середня зарплати на 75% та 54% відповідно. Також подорожчали енергоносії: електроенергію на 84% та дизельне пальне на 22,5%.

 

Поворозник зазначив: «Нинішня ціна у комунальному транспорті давно не відповідає економічно обґрунтованому тарифу».

 

І додав: «За розрахунками КП «Київпастранс», економічно обґрунтований тариф у наземному транспорті сьогодні становить 22,30 грн. За розрахунками КП «Київський метрополітен», обґрунтований тариф у метро – 22 грн».

 

Місцева влада пояснює, що підвищення необхідне для уповільнення відтоку кадрів, підвищення зарплат та технічного обслуговування та ремонту рухомого складу.

 

Як повідомляла «УМ», з січня наступного року держава надаватиме безробітним членам малозабезпечених сімей фінансову допомогу на започаткування власного бізнесу в рамках нової бюджетної програми «Рука допомоги».