В Україні планують підвищити роботизацію ЗСУ

12:02, 26.10.2021
В Україні планують підвищити роботизацію ЗСУ

Розробник Іван Кириченко (в центрі) демонструє керівництву Міноборони наземний роботизований комплекс виробництва КБ «Роботікс». (Фото Міноборони)

Заступник директора, головний конструктор КБ "Роботікс" Іван Кириченко вважає, що існуюча концепція розвитку Збройних сил України передбачає підвищення рівня роботизації окремих підрозділів.

 

 Як інформує Україна молода, про це він розповів журналістам «Апострофу».

 

Зокрема, пан Кириченко зазначив: «Взагалі, існують розвідувальні роботи, бойові роботи, тилові, а також роботи, які виконують інженерно-технічні роботи. Є роботи для евакуації поранених, тобто медичні. Роботи діляться на класи: легкі, середні і важкі. Один комплекс може виконувати два-три завдання».

 

І додав, що комплекс РНОК-М, розробка конструкторського бюро «Роботікс», може виконувати як розвідувальні, так і ударні функції.

 

Потреба в наземних роботизованих комплексах для підрозділів Збройних сил України у 2017 році становила кілька сот штук. Оскільки ця вимога з року в рік не закривається, то ВС не мали ані бажання, ані сил цю потребу підвищувати. Зараз потреба в наземних роботизованих комплексах істотна.

 

Головний конструктор КБ «Роботікс» зазначив, що Україна має йти в авангарді зо роботизації, в тому числі з використанням в таких бойових системах штучного інтелекту.

 

Також він підкреслив: «Наша держава все для цього має».

 

Кириченко наголосив, що перехід на роботизовані комплекси означає поступове і повне витіснення людини з найнебезпечніших ділянок збройних протистоянь.

 

«Ми виступаємо за створення спочатку напівавтономних, а згодом, і автономних підрозділів, які будуть складатися з наземних роботизованих комплексів, безпілотних авіаційних комплексів і т.д. Але ми розуміємо, що є фінансові можливості держави, і така революція не може пройти швидко», -  наголосив головний конструктор.

 

Як розповідає Кириченко, саме зараз йдеться про створення спеціалізованих підрозділів, де ці новітні зразки озброєння будуть проходити випробування, взаємодіяти з існуючими підрозділами, щоб військові самі побачили, які функції вони можуть виконувати. А коли все поступово буде розвиватися, то і попит на закупівлю таких наземних роботизованих комплексів виросте.

 

Як повідомляла «УМ», за оцінками країн провідних демократій, головними порушниками геополітичного спокою є автократичні режими Китаю, Росії, міжнародний тероризм та Іран і КНДР.