Сховище ядерних відходів відкрито в зоні ЧАЕС

10:21, 25.08.2021
Сховище ядерних відходів відкрито в зоні ЧАЕС

Сховище ядерних відходів біля ЧАЕС.

У День Незалежності Україна офіційно відкрила біля Чорнобильської атомної електростанції сховище ядерних відходів. 

 

Як інформує УМ про це повідомили у пресслужбі Чорнобильської атомної станції.

 

Відповідну ліцензію на здійснення діяльності з перероблювання та зберігання радіоактивних відходів об’єкт отримав минулого тижня, 20 серпня.

 

«Ця ліцензія забезпечить регулювальний контроль як поточної експлуатації комплексу, так і подальшого перетворення об’єкта в екологічно безпечну зону», – кажуть там.

 

Додамо, що в Міністерстві охорони навколишнього середовища і природних ресурсів заявили, що відомство має намір відновлювати зону відчуження ЧАЕС і зберегти там туристичні об’єкти. Зокрема, програма реновації розписана на 2 роки.

 

У 2022 році з КПП «Дитятки» хочуть зробити новий сучасний технічний термінал. Зокрема, для того щоб пропуск робочих і туристів відбувався швидше. Також колишню СТО перероблять в сучасний хаб.

 

Нагадаємо, що нещодавно Укрзалізниця відновила колії до Чорнобиля й пустила у зону відчуження тестовий потяг. Туди цим шляхом возитимуть відпрацьоване ядерне паливо з трьох станцій.

 

Зауважимо, що в роковини Чорнобильської трагедії 26 квітня ввели в експлуатацію нове сховище відпрацьованого ядерного палива.

 

Також у Чорнобильській зоні готуються до зберігання відходів з українських станцій, які перероблюють в Росії. Відпрацьоване ядерне паливо привозитимуть назад.