Олександр Бевз вважає поведінку голови НБУ Шевченка неприйнятною і дякує за підтримку Гонтаревій

08:11, 25.08.2021
Олександр Бевз вважає поведінку голови НБУ Шевченка неприйнятною і дякує за підтримку Гонтаревій

Олександр Бевз (в центрі) разом із керівниками департаменту ліцензування, які також подали заяви на звільнення місяць тому.

Команда керівників департаменту ліцензування НБУ на чолі з Олександром Бевзом оголосила про звільнення з центробанку в повному складі ще 30 червня.

 

За словами пана Бевза, це був маніфест: Олександр звинуватив голову НБУ Кирила Шевченко у авторитаризмі. І фактично висунув йому ультиматум - якщо той не припинить тиснути на співробітників, то Бевз з командою з 1 вересня після відпустки звільняється з НБУ.

 

В ексклюзивному коментарі для «України молодої» Олександр Бевз розповів, що на даний час не відкликав заяву про звільнення. Змін у поведінці голови Шевченка так і не відбулося. І працювати далі у НБУ, який знаходиться під політичним тиском, неможливо.

 

«Якихось підстав вважати, що ситуація змінилася, немає», - підкреслив Бевз.

 

За словами Олександра Бевза, серед великої кількості претензій до Кирила Шевченка головна – авторитарний стиль правління і тиск на підлеглих. І додає, що президенту про це дуже добре відомо – але Зеленський нічого не робить  з невідомих причин.

 

«Підхід Шевченка не близький ані мені, ані моїм колегам. І аспектів таких дуже багато. Але ключове, що одна особа авторитарно приймає рішення. Що для мене точно було певним сюрпризом, то це те, що нічого такого нового ми президенту не сказали – він має достатньо велику інформованість», - зазначив Бевз.

 

Колишній голова департаменту констатував, що політичний тиск співробітники НБУ відчули одразу після звільнення Якова Смолія. 

 

«Президент змінився більше двох років тому. А керівник Нацбанку – рік тому. Поки Яків Васильович залишався головою, ми як працівники відчували себе доволі ізольованими у хорошому сенсі від політичного тиску», - повідомив банкір.

 

Олександр Бевз зазначив, що відстежує ситуацію в НБУ, у нього також зберіглась приватна комунікація з екс-головою НБУ Яковим Смолієм. Бевз  інформує про стан речей у Нацбанку представників МВФ та посольств західних країн.

 

«Все, що відбувається (у Нацбанку), ми знаємо і бачимо. У мене були комунікації з представниками МВФ. І ми говорили неодноразово. Комунікація із представниками посольств наших західних партнерів також була», - вказав чиновник.

 

Олександр Бевз заявив, що поважає політичну силу Петра Порошенко «Європейська Солідарність», яка активно підтримала його.  Але як людина, яка планує продовжувати роботу в державному секторі має залишатись поза політикою. Втім, опозиційні політичні сили мали повне право реагувати на поведінку голови НБУ, яка не відповідає стандартам.

 

«Політичні сили повинні реагувати, і я розумію, чому вони відреагували», - повідомив Бевз.

 

Коментуючи можливість свого призначення у керівні органи НБУ у разі його перезавантаження після зміни керівництва Олександр зазначив, що поки не розглядає такі варіанти у зв’язку із віком.

 

«Є вимоги до керівника Нацбанку. В силу мого молодого віку в мене недостатньо стажу керівного у банківській системі, щоб обіймати такі посади», - зазначив він.

 

Олександр Бевз подякував за підтримку ексголові НБУ Валерії Гонтаревій, яка виступила на його захист, та назвав її найкращим керівником НБУ за часів незалежності.  Реформи, яка провела Гонтарева, стали прикладом для багатьох країн світу, а тиск всередині України є абсолютно неприйнятним.

 

«Іноземні експерти світового рівня кажуть, що це унікальний приклад реформ. Але вона (Гонтарева – Ред.) отримала багаторічний тиск і  політичну всю цю історію навколо себе… «Квартал» це комерційне, сатиричне гумористичне шоу, а державна влада і державне управління – це зовсім інші і набагато більш серйозні речі. І мені б дуже не хотілося, щоб змішувалися ці два поняття», - зазначив пан Бевз.