Виведена на орбіту ракета Vega з супутником на борту використовує український двигун

14:41, 17.08.2021
Виведена на орбіту ракета Vega з супутником на борту використовує український двигун

Напередодні запуску ракети-носія Vega з українським двигуном. (Фото: ESA/CNES/Arianespace/JM Guillon)

Відбувся 17-й успішний пуск на орбіту європейської ракети-носія Vega, що використовує блок маршового двигуна виробництва українського «Південного машинобудівного заводу» – ракета вивела на орбіту супутник та 4 кубсатів.

 

Як інформує УМ, про це 17 серпня повідомило ДП «КБ «Південне», що займається розробкою двигунів.

 

Ракета рушила о 04:47 за київським часом з космодрому Куру, що у Французькій Гвіані.

 

В якості основного навантаження, на замовлення компанії Airbus Defence and Space, ракета-носій Vega вивела на орбіту космічний апарат Pléiades Neo 4 масою близько 920 кг.

 

Це вже другий з чотирьох супутників, які після повного розгортання сузір’я (Pléiades Neo 3, 4, 5, 6) зможуть відвідувати будь-яку точку земної кулі принаймні двічі на день та забезпечать комерційних та інституційних споживачів зображеннями з високою роздільною здатністю.

 

Також на орбіту було виведено чотири допоміжних навантаження – кубсати (невеликі супутники для космічних досліджень вагою до 1,33 кг – ЕП) RADCUBE, SUNSTORM, LEDSAT на замовлення Європейського космічного агентства та кубсат BRO-4 на замовлення Unseenlabs.

 

Блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня РН Vega, розробило ДП "КБ "Південне" та серійно виготовляє ДП "ВО Південний машинобудівний завод". Ці двигуни дозволяють виконувати багаторазовий запуск під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти.

 

Нагадаємо, що 3 вересня 2020 року з космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся 15-й успішний пуск європейської ракети-носія легкого класу Vega. Блок маршового двигуна виготовило держпідприємство «ВО Південний машинобудівний завод».