Зеленський про тарифи: сюрпризів для суспільства не буде

14:06, 28.07.2021
Зеленський про тарифи: сюрпризів для суспільства не буде

Зеленський спілкується із журналістами на форумі «Україна 30. Децентралізація». (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський звернувся до Ради нацбезпеки і оборони з ініціативою розглянути на найближчому засіданні питання тарифів для населення на електроенергію та газ.

 

Як повідомляє Україна молода, про це він сказав спілкуючись із журналістами на форумі «Україна 30. Децентралізація» в середу.

 

Глава держави назвав фейковою інформацію про зростання з 1 серпня ціни на електроенергію для населення.

 

"Це фейкова інформація що з 1 серпня ціни на електроенергію для людей будуть вищі. Підміняють дуже сильно поняття, тому що десь для якихось підприємств щось зростає, але я би тут не говорив про суспільство.

 

Це питання дуже серйозне і незабаром ми проінформуємо суспільство. Я просив винести це питання на засідання РНБО на цьому тижні, щоб люди зрозуміли, що з 1 серпня "сюрпризів" для суспільства не буде".

 

За його словами, керівництво держави стежить за ситуацією з тарифами, але «не може втручатися в усі дії тих чи інших місцевих влад».

 

Водночас, Зеленського вважає, що коли накопичується багато питань, центральна влада мусить вживати заходів для розв'язання проблем.

 

Тому він хотів би, «щоб на місцях влада розуміла, що те, що ми запропонували, – річний контракт (річний тарифний план з фіксованою ціною на газ. – Ред.) – він кращий від усіх цін, які є сьогодні на території Європи».

 

Глава держави додав, що місцева влада має активніше пояснювати населенню переваги від укладання таких річних контрактів.

 

Президент також акцентував увагу на необхідності зробити все можливе для уникнення підвищення тарифів на електроенергію для населення:

 

«Моє ставлення дуже просте – сьогодні 1,68 грн (тариф за 1 кВт • год. – Ред.). Вважаю, що в нас є прошарок населення, який не може собі дозволити платити навіть 1,68 грн. І тому РНБО розглядатиме також це питання й можливості зменшення цін на електроенергію для таких окремих верств населення».

 

На його думку, деякі політичні опоненти заради власної вигоди навмисне лякають людей вигаданим підвищенням тарифів на комунальні послуги.

 

Нагадаємо, що раніше очільник Нацкомісії з енергетики Валерій Тарасюк розповів, що немає іншого виходу, крім як вирівнювати поступово тариф на електроенергію для споживачів та промисловості – незабаром має бути ухвалене рішення щодо механізму.

 

Міненерго розраховує запустити нову модель спецобов'язань (ПСО) щодо забезпечення електроенергією населення з 1 серпня.

 

Як зазначив міністр енергетики Герман Галущенко, у міністерстві наполягають на диференційованому підході: для вразливих споживачів буде одна ціна, для тих, які споживають більше, - інша.