РНБО ввела нові санкції і планує моніторинг олігархів

19:51, 16.07.2021
РНБО ввела нові санкції і планує моніторинг олігархів

РНБО України під головуванням Зеленського традиційно зібралося у п'ятницю. (Фото Офісу президента)

Рада нацбезпеки і оборони вирішила застосувати спеціальні обмежувальні санкції стосовно дев’яти осіб, які знаходяться в санкційному списку США.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідне рішення РНБО ухвалила під час засідання у п’ятницю ввечері.

 

Зокрема, секретар РНБО Олексій Данілов сказав після засідання:

 

«Сьогодні ми прийняли рішення по застосування санкцій стосовно 9 осіб. По решті осіб ми працюємо. На наступному засіданні РНБО може бути ухвалене відповідне рішення про застосування санкцій і до інших осіб».

 

За його словами, розглядалися два списки - від Кабінету Міністрів та Служби безпеки України. Список з 25 організацій, підприємств був доправлений на доопрацювання на два тижні.

 

Відповідаючи на запитання журналістів, секретар РНБО наголосив, що санкції не були застосовані до Андрія Деркача, Ігоря Коломойського і Олександра Дубинського.

 

За його словами, зараз санкції США діють щодо 134 громадянин України. З них 130 людей перебувають під санкціями Мінфіну США і 4 громадянина – під санкціями Державного департаменту США.

 

Із тих, хто перебуває під санкціями Мінфіну, 4 померли, тому лишаються у списку 126 осіб. Відносно 100 з них РНБО вже ввела санкції раніше. Тепер до них додалися ще 9 українців.

 

Також, як повідомив Данілов, РНБО доручило усім причетним відомствам підготувати проєкт системи моніторингу олігархів. Система має бути готова до 7 вересня, коли почне роботу нова сесія Верховної Ради.

 

Він запевнив, що «система буде зрозумілою», але не уточнив, чого саме стосуватиметься її моніторинг.

 

Також РНБО вирішила, що особи, які згідно із законом щодо запобігання корупції надають щорічну декларацію (йдеться приблизно про мільйон осіб), обов’язково мають вказувати інформацію стосовно наявності громадянства інших країн чи посвідки на проживання.

 

Пан Данілов також відзначив, що у разі ухвалення парламентом так званого закону «про олігархів», останні так само зобов’язані будуть вказувати інформацію про наявність громадянства інших країн.

 

Як повідомлялось, раніше президент Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про деолігархізацію.