Коломойський і Порошенко відповідають критеріям олігархів – Малюська

10:42, 05.06.2021
Коломойський і Порошенко відповідають критеріям олігархів – Малюська

Ігор Коломойський і Петро Порошенко нібито відповідають критеріям, за якими вони потрапляють до реєстру олігархів.

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що мільярдери Ігор Коломойський і Петро Порошенко відповідають критеріям, за якими вони потрапляють до реєстру олігархів, передбаченого президентським законопроєктом про деолігархізацію.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Малюська заявив в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" в ніч на суботу.

 

"Партнери пана Коломойського, офіційні, у Верховній Раді є, і він не один, тому пан Коломойський точно потрапляє (до реєстру олігархів – Ред.). "Європейська солідарність" усвідомлює, що їхній лідер (Петро Порошенко – Ред.) теж автоматично потрапляє до реєстру, і це теж зрозуміло", - наголосив міністр юстиції.

 

За його словами, закон про олігархів хочуть запровадити на тимчасовий період, а далі ухвалити "цивілізовані механізми", які дозволять запобігати впливу олігархів на суспільне життя.

 

Водночас, один із найбагатших українців Ігор Коломойський заявив у коментарі Радіо Свобода, що "морально готовий" потрапити до реєстру олігархів, але б йому не хотілось бути там одному.

 

«Морально я готовий потрапити до реєстру олігархів. Не хотілося б, звісно, бути "білою вороною" і опинитись одному в цьому реєстрі. Але я, за великим рахунком, вже звик, що мене де-факто називають олігархом. Тому яка вже різниця? Тепер ще й офіційно в реєстр внесуть. Костюм пошию і нашию на нього зірку «Олігарх», - сказав пан Коломойський.

 

І додав, що така позиція співвласника групи "Приват" актуальна лише у випадку ухвалення законопроекту у тій редакції, що нині опублікована. Але його рішення не поширюється на наступні редакції. Бо, як каже Коломойський, він "не юний піонер, не завжди готовий".

 

При цьому, продавати жодний свій актив Коломойський "під дулом пістолета не збирається". Водночас, звітувати про доходи готовий.

 

Тоді як партія "Європейська солідарність" днями наголошувала, що законопроект Зеленського про олігархів спрямований виключно проти колишнього президента Петра Порошенка і "жодних справжніх олігархів не обмежує".

 

«Вочевидь, з точки зору Зеленського олігархами є ті, хто не подобається йому особисто – і, безумовно, Порошенко у цьому списку знаходиться на першій позиції. Зеленський намагається будь-яким способом позбутися Порошенка. До початку політичної діяльності Порошенко досяг певних вершин в бізнесі, але жоден з його активів не було отримано шляхом приватизації. Компанії, створені Порошенком, ніколи не мали та не мають монопольного статусу на жодному з ринків. Вони не користувалися пільгами з державного бюджету чи доступом до природніх ресурсів, не здійснювали і не здійснюють тіньового політичного впливу», - заявляли у «ЄС».

 

У партії Порошенка вважають, що цей законопроект «має на меті захоплення влади шляхом присвоєння Зеленському позаконституційних диктаторських повноважень, де у позасудовий спосіб будуть призначатися правильні або неправильні політики, а контрольований Зеленським регулятор без суду визначатиме доброчесність чи недоброчесність ЗМІ, що означатиме як наслідок захоплення владою незалежних ЗМІ лише тому, що їх редакційна політика не подобається Зеленському».

 

У заяві йдеться також, що Порошенко передав свій бізнес в управління всесвітньо відомій компанії  Rothschild "з бездоганною репутацією", а Зеленський власний бізнес перепоручив своєму "давньому та найближчому бізнес-партнеру", а зараз першому помічнику президента Сергію Шефіру, який "уникає декларування своїх статків, приховуючи таким чином бізнес-активи та статки Зеленського".

 

У партії «ЄС» визнають, що державі дійсно потрібно докладати зусиль для зменшення впливу великого бізнесу на ухвалення бюджетних та політичних рішень, але робити це треба не через "популістичні закони", а "завдяки системним змінам в антимонопольному та антикорупційному законодавстві".

 

Насамкінець у партії заявили, що Зеленський став президентом "саме на гроші олігарха Коломойського" і прийшов до влади "завдяки потужній підтримці телеканалів Коломойського, Медведчука та інших олігархів".

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський планує, що якщо народні депутати провалять його законопроєкт «Про деолігархізацію», тоді він винесе питання про статус олігархів на всеукраїнський референдум.