Країни Балтії вперше відмовилися від електроенергії з Росії

23:36, 12.04.2021
Країни Балтії вперше відмовилися від електроенергії з Росії

Країни Балтії хочуть вийти з енергокільця БРЕЛЛ і приєднатися до мереж Євросоюзу.

Країни Балтії - Литва, Латвія та Естонія вперше в історії повністю відмовилися від імпорту російської електроенергії.

 

Власне, уряди цих країн ще у 2019 році вирішили відмовитися від поставок електрики з РФ.  Зокрема, це зроблено на час випробувань щодо виходу з енергокільця БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія та Литва). Після чого планують підключитися до мереж Євросоюзу до 2025 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють ЗМІ Росії і країн Балтії.

 

Так, Латвія без пояснення причин припинила комерційний імпорт з Росії на два дні (8 та 11 квітня). В цей же час Білорусь відключила лінії електропередачі з Литвою.

 

В Міненерго Росії повідомили, що відключення ЛЕП між Білоруссю та Литвою не має впливу на роботу російської енергосистеми.

 

Російські ЗМІ відзначають, що у ці дні в Росії через припинення експортних поставок впали попит та ціни на електроенергію, а в країнах Балтії ціни, навпаки, зросли.

 

Разом з тим Литва також виступає проти запуску Білоруської атомної електростанції, перший блок якої ввели в експлуатацію у листопаді 2020 року. Країна називає цей проект інструментом Кремля.

 

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також заявив, що Україна від’єднається від електромережі з Білоруссю і Росією. За його словами, це планують зробити до кінця 2023 року.

 

«З радянських часів українська електромережа є частиною єдиної мережі, яка включає Білорусь і Росію. Але ми хочемо відрізатися від цієї мережі та зробити українську електромережу інтегрованою частиною європейської мережі. Ми плануємо це зробити до кінця 2023 року. Після цього будь-які перетікання електроенергії з Білорусі стануть фізично неможливими», – казав пан Кулеба.

 

За його словами, це дозволить зміцнити енергетичну безпеку України, Європи загалом і зокрема Литви.