Зеленському заявили, що ЄС не є банкоматом чи благодійною організацією

19:09, 25.09.2020
Зеленському заявили, що ЄС не є банкоматом чи благодійною організацією

Володимир Зеленський і Жозеп Боррель під час зустрічі. (Фото Офісу президента)

Європейський союз не є банкоматом або благодійною організацією по відношенню до України. Відтак, офіційний Брюссель, розраховує, що офіційний Київ повністю скористається перевагами співпраці з ЄС у рамках Угоди про асоціацію та угоди про  глибоку та всеохопну зону вільної торгівлі.

 

Як повідомляє «Україна молода», на цьому наголосив Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у своїй статті «Олігархи, корупція та COVID-19: про що я говорив із президентом Зеленським», яку оприлюднено на сайті Представництва ЄС в Україні.

 

Зокрема, пан Боррель наголосив: «Як я вже сказав президенту, ЄС не є благодійною організацією або банкоматом. Найкращий спосіб підтримати Україну для нас – це допомогти у реформуванні країни. Але лише українці власноруч можуть втілити ці реформи. Найкращим способом стабілізувати наш регіон сусідства є стабільна, заможна і демократична Україна».

 

Високий представник ЄС нагадав, що Євросоюз і його країни-члени допомагають Україні боротися з коронавірусною кризою, виділивши понад 190 мільйонів євро через ініціативу "Команда Європа" (Team Europe).

 

"Останніми місяцями криза, спричинена COVID-19, погіршила соціально-економічну ситуацію в Україні, як і будь-де в інших країнах світу. У другому кварталі поточного року ВВП України впав на 11,4%. Однак не всі чинні труднощі в Україні пов'язані з COVID-19", - наголосив пан Жозеп.

 

При цьому, Боррель констатує, що олігархи досі зберігають значний вплив, і, наприклад, вони володіють більшістю національних телеканалів.

 

"Свобода інформації є киснем демократії, а незалежні медіа мають вирішальне значення в зусиллях України щодо забезпечення стійкого інформаційного простору та активного громадянського суспільства", - зазначив дипломат.

 

Зауважимо, що Боррель цього тижня перебував з візитом в Україні і, зокрема, нагадав про важливість незалежної роботи антикорупційних органів та уникнення політизації правоохоронних органів.

 

Як повідомляла "УМ",  ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

 

також днями повідомлялося, що ЄС має "домашнє завдання" для України.