«Космічні» ціни: які продукти здорожчають

15:59, 10.08.2020
«Космічні» ціни: які продукти здорожчають

Найбільше в Україні подорожчали картопля (на 30%), курячі яйця (на 30%) та гречка (на 50%).

Рекордсмени-продукти, які можуть зрости у ціні – гречка та борщовий набір. Причина зростання ціни на продукти - несприятливі погодні умови та проблеми з експортом.
 

Навесні цього року українські аграрії страждали від потужних заморозків, а згодом у південних регіонах України розпочалися затяжні посухи. Такі погодні зміни призвели до перших негативних результатів: станом на червень 2020 року виробництво сільгосппродукції в Україні зменшилося на 40%. Про це повідомили у сюжеті Сніданку з 1 + 1.

 

За перше півріччя 2020 року ціни на продукти в Україні вже й так суттєво зросли. Серед головних факторів подорожчання: погодні умови та карантинні обмеження. Як показують дослідження, найбільше в Україні подорожчали картопля (на 30%), курячі яйця (на 30%) та гречка (на 50%).


На початку липня 2020 року експерти повідомили українцям тривожну новину: цього року український ринок залишиться без імпорту білоруських овочів. Тому ціна на борщовий набір зросте, як мінімум, у півтора раза. А вже всередині липня стало відомо, що 60% нового врожаю яблук загинули через погодні умови, тому восени вони суттєво подорожчають.


У другому півріччі 2020 року ціни на гречку можуть теж зрости. Про це українців попередив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий. За офіційною статистикою, цьогоріч гречки в Україні посіяно на 50% менше, аніж потрібно. Країн-експортерів на ринку не так вже й багато, іноді її постачальниками є Польща або Китай, але, за словами фахівців, це зовсім не та гречка, до якої звикли українці.


У липні Національний банк України вперше проаналізував, як зміна клімату вплине на економіку. В Україні потужно розвинутий аграрний сектор, тому зміни клімату для нашої економіки мають ключове значення. Майже половина того, що Україна у минулі роки експортувала за кордон – продукція сільського господарства.

 

Експерти вже заявили, що зміна клімату може збільшити врожайність українських земель, однак якість продукції знизиться.

 

Нагадаємо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати.

 

До речі, саме 14 квітня уряд припускав можливість відкриття продовольчих ринків, але так і не скасував заборону на їхню роботу в умовах карантину.

 

Після цього ринок у Великих Копанях запрацював, а протестувати почали й інші фермери та працівники гуртових ринків не лише Херсонщини, але й сусідніх областей. Нова акція сільгоспвиробників, які перекрили Антонівський автомобільний міст під Херсоном в неділю і висипали на дорогу кілька ящиків огірків, привернула увагу вже багатьох ЗМІ країни.

 

Ці акції фермерів привернули увагу багатьох українців, які не можуть купити городину за доступними цінами, тим більше, що у суперемаркетах переважають імпортні овочі. Тож, як бачимо, влада змушена була піти на поступки.