У Сарненському районі Рівненщини провели аукціон на право видобувати бурштин

15:49, 18.07.2020
У Сарненському районі Рівненщини провели аукціон на право видобувати бурштин

Нелегальна бурштинова "лихоманка" наблизила екологічну катастрофу на Поліссі.

Перші аукціони з продажу права легального видобутку бурштину на двох ділянках провели у Сарненському районі Рівненської області.

 

До бюджету вдалося «вторгувати» 40 мільйонів гривень.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це поінформував голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль.

 

«Відбулися перші аукціони на отримання спеціальних дозволів на користування надрами. Нагадаю, дві ділянки до 10 га в с. Олексіївка Сарненського району виставили на сайті «Прозорро» ще в червні. А вже 17 липня відбулися онлайн-торги. Результат перебільшив усі наші сподівання», — написав Віталій Коваль у Facebook.

 

За його словами, початкова ціна першої ділянки була 319,6 тисячі грн, а під час аукціону зросла майже у 40 разів і склала 12 млн 630 тисяч грн.

 

Тоді як друга ділянка стартувала з 333,2 тисячі грн, а придбали її за 29 млн грн, що у 90 разів більше.

 

Загалом участь у першому аукціоні взяли чотири компанії, а в другому — шість.

 

«Переможці отримали спеціальні дозволи на 5 років. Вони надають право проводити геологічне вивчення та подальше видобування бурштину на вказаних ділянках» — уточнив голова ОДА.

 

Нагадаємо, 28 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину». Законом передбачено надання дозволів на видобуток бурштину на певних земельних ділянках.

 

Документ урегульовує питання щодо видобування бурштину та покликаний припинити його незаконний видобуток. Закон має створити сприятливі умови для розвитку в Україні бурштинової промисловості, залучення у цю галузь інвестицій і нових технологій, зростання рівня життя населення в місці видобування бурштину, забезпечення охорони довкілля під час видобутку та рекультивації порушених земель.

 

Як повідомляла «УМ», правоохоронці неодноразово виявляли факти незаконного видобутку бурштину у Волинській, Рівненській та Житомирській областях. Вартість нелегально видобутого бурштину оцінюють у сотні мільйонів доларів.