Оновлена Програму дій Уряду: підтримка бізнесу та стимулювання економіки

13:27, 15.06.2020
Оновлена Програму дій Уряду: підтримка бізнесу та стимулювання економіки

Передбачене забезпечення щорічної індексації пенсій, спрощення надання допомоги з безробіття.

Кабмін опублікував оновлену Програму дій уряду - вона, зокрема, передбачає розроблення і реалізацію Держпрограми стимулювання економіки на 2020-2022 роки та кредитну підтримку малому та середньому бізнесу.

 

Як інформує УМ, оновлену Програму дій уряду опублікували на "Урядовому порталі".

 

Порівняно з першою версією, яка налічувала 10 сторінок, новий документ розширили до 85. Загалом Програма передбачає подальшу євроінтеграцію, політику щодо окупованих територій, створення умов розвитку для бізнесу.

 

Ключові напрямки Програми стимулювання економіки: забезпечення адаптивного карантину, стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу, забезпечення зайнятості та державних замовлень, "регуляторна гільйотина", оптимізація податкового навантаження і адміністрування, перезапуск промислового сектору, реформування транспорту і інфраструктури, розвиток міжнародної торгівлі, цифрова трансформація і розвиток IT сектору.

 

Серед економічних заходів підтримки в умовах пандемії:

  • перегляд Держбюджету на 2020 рік для посилення соцзахисту населення і підтримки економіки;
  • розробка і реалізація Держпрограми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків від COVID-19 (2020-2022 роки);
  • підтримка вітчизняного товаровиробника.

 

Також передбачене забезпечення щорічної індексації пенсій, спрощення надання допомоги з безробіття.

 

Крім цього, передбачається розвиток адмінпослуг та їх цифровізація: планують зробити мінімум 200 держпослуг доступними онлайн, а також досягти показників, щоб 60% українців користувались онлайн-послугами.

 

Також серед секторів програми - розвиток IT-бізнесу. Зокрема, планують створити доступні інструменти для залучення інвестицій та ввести спеціальний правовий режим діяльності.

 

Планується отримання Україною режиму внутрішнього ринку з ЄС у сфері телекомунікаційних послуг та поступова інтеграція до Єдиного цифрового ринку ЄС ("цифровий безвіз").

 

Ще одна ініціатива - розроблення та реалізація державної політики щодо віртуальних активів.

 

У Кабміні очікують, що заходи з розвитку IT-бізнесу дозволять зробити так, щоб IT-галузь формувала 10% ВВП.

 

Нагадаємо, рновлена Програма діяльності уряду вже нараховує кілька десятків сторінок та структурована по кожному міністерству.

 

Законодавство України визначає, що Програма діяльності уряду подається до Верховної Ради прем’єр-міністром протягом одного місяця з дня формування уряду. 

 

Схваленою вона вважається у випадку, якщо за неї проголосувала більшість від конституційного складу парламенту. Також Рада може надати можливість уряду допрацювати Програму та розглянути її повторно не пізніше чим через 15 днів після такого рішення.