Шмигаль не домовився з виробниками «зеленої» енергетики

21:41, 26.05.2020
Шмигаль не домовився з виробниками «зеленої» енергетики

Денис Шмигаль під час зустрічі з інвесторами та виробниками електричної енергії з відновлювальних джерел. (Фото Кабміну)

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль не досяг компромісу під час чергової зустрічі з інвесторами та виробниками електричної енергії з відновлювальних джерел.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує Урядовий портал у вівторок.

 

У зустрічі взяли участь: заступник голови Офісу президента Юлія Ковалів, в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець, народні депутати, інвестори та учасники ринку відновлювальної електроенергії.

 

Сторони продовжили обговорення Меморандуму між українською владою та виробниками ВДЕ щодо реструктуризації «зелених» тарифів, але компромісу так і не досягнули.

 

Виступаючи на нараді, прем'єр-міністр лише подякував інвесторам за конструктивну позицію та висловив сподівання, що від підписання Меморандуму виграє в першу чергу кінцевий споживач.

 

«Розумію позицію кожного інвестора. Проте кінцеву ціну за електроенергію платить споживач - тобто всі громадяни, які купують товари в магазинах. Уряд діє в їхніх інтересах. Саме тому ми йдемо цим довгим шляхом перемовин, і, впевнений, досягнемо компромісу», - зазначив Денис Шмигаль.

 

Про результати обговорень не повідомляється, прем’єр зазначив, що перемовини продовжуються.

 

Раніше панШмигаль повідомляв, що уряд та інвестори погодили майже всі умови меморандуму про врегулювання проблемних питань у галузі окрім однієї деталі.

 

Як повідомляв учасник перемовин, проблемним питанням переговорів між інвесторами в ВДЕ і урядом стала пропозиція міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища знизити "зелений" тариф на 52% - до 22 євроцентів за кВт-год.

 

Десять найбільших інвесторів у відновлювальні джерела енергії заробили за 2019-й рік більше 14 мільярдів гривень. Найбільше заробила компанія  "ДТЕК ВДЕ" Ріната Ахметова, яка отримала 4,7 млрд грн та зайняла 25,5% ринку.

 

СБУ повідомляє про загрозу енергетичній безпеці країни та дестабілізацію Об’єднаної енергетичної безпеки через неконтрольоване зростання виробників "зеленої" енергетики і недосконалість ціноутворення.

 

"Зелені" тарифи були введені в Україні в 2009 році, їх особливістю є те, що вони в кілька разів є вищими, ніж звичайні тарифи і зафіксовані в євро.

 

Всього в Україні "зелені" електростанції (вітрові, сонячні і т.д.) виробляють до 2% електроенергії, яка споживається в країні. Однак "зелена електроенергія" коштує ринку 8% всіх коштів, або близько 10 млрд грн за найвищими в Європі тарифами.