Операція Антонов: у Польщі літак «Мрія» фігурує в скандалі з оборудками

20:08, 20.05.2020
Операція Антонов: у Польщі літак «Мрія» фігурує в скандалі з оборудками

Українська «Мрія» фігурує в скандалі щодо доставки великої партії засобів особистого захисту неналежної якості з Китаю до Польщі.

Найбільший у світі український літак «Мрія» фігурує в скандалі щодо доставки великої  партії засобів особистого захисту неналежної якості з Китаю до Польщі.

 

Скандал вибухнув через неналежну якість необгрунтовано дорогих китайських респіраторів стандарту FFP2 та FFP3, який польська преса охрестила «Операція Антонов».

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє польське видання Gazeta Wyborcza.

 

Зокрема, у квітні Ан-225 "Мрія" привіз із Китаю до Польщі велику партію засобів особистого захисту, які мали б захищати медичний персонал від коронавірусу.

 

На той час у Польщі тривала президентська кампанія перед виборами, призначеними на 10 травня (які так і не відбулися), тож зустрічати найбільший у світі літак та його китайський вантаж особисто поїхав прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

 

Під час пресконференції на тлі літака Моравецький подякував президенту Анджею Дуді за особистий внесок у боротьбу з вірусом. Саме розмова Дуди із лідером Китаю Сі Дзіньпінем відкрила можливість для польських фірм закупити дефіцитний товар, заявив Моравецький.

 

Утім, згодом з'ясувалося, що респіратори FFP2 та FFP3, доставлені "Мрією", не були сертифіковані для використання в Євросоюзі, а сертифікат якості, який надала для вантажу неназвана італійська компанія, не стосувався медичного обладнання.

 

Сумніви у придатності "товару" виникли навіть у польської фірми-постачальника. Через тиждень після прибуття респіраторів фірма Quantron SA звернулася до Центрального інституту охорони праці у Варшаві для тестування респіраторів.

 

Результати тестування дуже довго не оприлюднювали, однак ЗМІ зрозуміли, що з ними не все гаразд. Особливо після того, як міністр охорони здоров'я Польщі досить розпливчасто заявив, що "респіратори, які прибули з Китаю, тобто велика партія, яку закупила одна велика компанія, не відповідають стандартам".

 

Врешті-решт "одна велика компанія" вирішила припинити мовчанку і сказати правду.

 

"Компанія отримала результати випробувань, які свідчать про неналежну якість партії респіраторів. Ми одразу поінформували сторону, що отримала цю партію. Також ми звернулися до постачальника і очікуємо від нього пояснень", - написала у Twitter директорка відділу комунікації державного концерну KGHM, який організовував закупівлю.

 

Тим часом Gazeta Wyborcza з'ясувала чимало цікавих фактів, що обурили поляків, і без того роздратованих жорстким карантином і фінансовими втратами бізнесу.

 

Виявилося, що 1,3 млн медичних масок, які прибули на борту "Мрії", купили у Китаї по 2 долари за штуку, тоді як теперішня їхня ціна разом зі знижками заледве сягає 0,5 долара.Весь вантаж, включно із несертифікованими, а відтак взагалі нікому не потрібними FFP респіраторами, був замовлений та профінансований польським урядом.

 

Зелене світло для закупівлі ще 2 квітня дав прем'єр-міністр Польщі Моравецький. Він надав письмові гарантії відшкодування вартості партії із державного бюджету.І поки польські ЗМІ та соціальні мережі дошукуються причин такого поспіху за державні гроші, Gazeta Wyborcza нагадує, що бізнес зв'язки між країнами тривають.

 

"Тепер усе відбувається по-тихому і без помпи, що супроводжувала приліт "Мрії" 14 квітня. Чергова партія товару прибула до Вроцлава тиждень тому. Цього разу партію замовило Міністерство оборони, а доставив її Ан-124 "Руслан". Але зараз вже ніхто не спішить брати за неї відповідальність", - пише газета.

 

Нагадаємо, 14 квітня Ан-225 "Мрія" привіз із Китаю до Польщі велику партію засобів особистого захисту.

 

 

Як повідомляла «УМ», в Україні партія засобів особистого захисту, яку також доставив літак «Мрія», і яку особисто зустрічав з помпою президент Зеленський, невдовзі опинилася не в лікарнях, а у продажу торгівельної мережі гіпермаркетів «Епіцентр».