Зеленський не вважає заробітчан рабами

16:57, 09.05.2020
Зеленський не вважає заробітчан рабами

Володимир Зеленський під час брифінгу на пункті пропуску в Закарпатській області. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський обіцяє, що уряд України не блокуватиме виїзд заробітчан за кордон за умови надання країною-замовником контракту на роботу хоча б на три місяці.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Зеленський заявив під час брифінгу на одному з пунктів пропуску на кордоні з Угорщиною.

 

«Ми нікому нічого не блокуємо. Ми пояснили, що коли у нас іде карантин, його потрібно дотримуватися. Це треба зрозуміти. Ми відпускаємо громадян на ці роботи — за умови, що нам показують копію контракту з людиною на як мінімум три місяці роботи», - сказав Зеленський.

 

Глава держави також наголосив: «Коли країна, яка зв'язується з нами по дипломатичних зв'язках, бере на себе зобов'язання забезпечити наших громадян житлом, медичною страховкою — ми можемо бути впевнені, що якщо щось із нашим громадянином відбудеться, його не викинуть на вулицю».

 

І додав: «Хочете працювати за кордоном – будь ласка, рабства в Україні немає».

 

Президент повідомив, що наразі багато країн надіслали замовлення на рейси для українських робітників. Серед них – Німеччина, Італія, Фінляндія, Польща.

 

Зауважимо, що раніше віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Вадима Пристайка призначили відповідальним за переговори з країнами, які хочуть залучити українців до сезонних робіт.

 

Після скандалу з блокуванням чартерів із заробітчанами, уряд все ж дозволив спецрейси для українських сезонних робітників. Заробітчани змогли вилетіти спершу до Лондона, а згодом і до Гельсінкі. 5 травня МАУ виконала третій спецрейс з українськими сезонними робітниками – до Франкфурта.

 

8 травня ще 200 українців вилетіли спеціальним рейсом на сезонні заробітки до Австрії.

 

Як повідомляла "УМ", прилетівши на Закарпаття вранці 9 травня, президент Володимир Зеленський оголосив про проект меморіальних символів, в межах якого планується встановити в Україні чотири дзвони: Дзвін Пам’яті на Луганщині, Дзвін Перемоги на Закарпатті, Дзвін Миру в Донецьку і Дзвін Єдності – у Сімферополі.