Борис Патон залишить посаду президента НАН України після карантину

08:10, 27.03.2020
Борис Патон залишить посаду президента НАН України після карантину

Борис Патон залишається президентом НАН України на час карантину.

Президент Національної академії наук України Борис Патон вирішив залишити свою посаду у поважному віці. Утім, вибори президента НАН, призначені на 16 квітня, перенесли через карантин на невизначений термін.

 

Про це «Україна молода» дізналася в НАН України.

 

Зокрема, 101-річний Герой України Борис Патон свідомо не подав свою кандидатуру для участі у виборах нового президента НАН.

 

Але через поширення епідемії коронавірусу COVID-19 дату виборів президента НАН було відтерміновано до «поліпшення епідемічної ситуації карантину» рішенням президії академії, яке ухвалили в середу, 25 березня.

 

Наразі, для участі у виборах президента НАН подали свої кандидатури 5 академіків віком від 55 до 79 років.

 

Це підтверджує постанова НАН від 25.03 «Про відтермінування чергової сесії Загальних зборів НАН України та загальних зборів відділень НАН України та про кандидатів на посади президента НАН України та академіків-секретарів відділень НАН України».

 

Згідно постанови, оприлюдненої 26 березня на сайті НАН України, п’ятірка кандидатів виглядає так:

 

1. Владислав Гончарук (79 років), науковець у галузі фізики, хімії, біології, технології води, хімічної кінетики.

 

2. Сергій Комісаренко (78 років), академік-секретар Відділення біохімії, фізіології, і молекулярної біології НАН України.

 

3. Володимир Семиноженко (70 років), науковець у галузі матеріалознавства, доктор фізмат-наук.

 

4. Анатолій Загородній (68 років), віце-президент НАН України, директор і завідувач відділу теорії та моделювання плазмових процесів Інституту теоретичної фізики НАНУ.

 

5. Богдан Данилишин (55 років), український державний та політичний діяч, економіст, доктор економічних наук, професор, академік НАН України.

 

Зазначимо, Борис Патон з 1962 року є президентом Національної академії наук України. Востаннє його було переобрано у 2015 році.

 

Як повідомляла "УМ", 7 грудня 2018 року Національна академія наук України відсвяткувала 100-річчя, а її президент Борис Патон, якому 27 листопада також виповнилося 100 років, отримав орден князя Ярослава Мудрого II ступеня від президента Петра Порошенка.