У МВФ назвали націоналізацію «Приватбанку» єдиним способом захистити вкладників

17:47, 19.04.2019
У МВФ назвали націоналізацію «Приватбанку» єдиним способом захистити вкладників

Представник МВФ в Україні Йоста Люнгман: Міжнародні партнери України пильно стежать за ситуацією (фото з відкритих джерел)

Міжнародний валютний фонд вважає націоналізацію ПриватБанку єдиним ефективним заходом щодо захисту вкладників.
 
Про це в п'ятницю, 19 квітня, заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман у заяві прес-служби МВФ.
 
"У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду і Національного банку України націоналізувати "Приватбанк", оскільки це був єдиний ефективний спосіб захистити вкладників банку - українських фізичних і юридичних осіб - і стабільність фінансової системи", - йдеться в заяві Люнгмана.
 
За його словами, міжнародні партнери України пильно стежать за ситуацією.
 
Як відомо, в грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".
 
Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.
 
У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.
 
Однак вже 18 квітня той же Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського щодо неправомірності націоналізації "Приватбанку".
 
У зв'язку з цим президент України Петро Порошенко звернувся до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури з проханням перевірити правосудність рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо націоналізації "Приватбанку".
 
При цьому голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у відповідь заявив, що президентові Петру Порошенку може загрожувати кримінальна відповідальність за ці його висловлювання.
 
А громадський рух "ЧЕСНО" повідомив, що судді, які визнали незаконною націоналізацію "ПриватБанку" - недоброчесні.