Росію зобов'язали виплатити Ощадбанку 1,3 мільярда доларів збитків через анексію Криму

19:01, 26.11.2018
Росію зобов'язали виплатити Ощадбанку 1,3 мільярда доларів збитків через анексію Криму

Ощадбанк став першою банківською установою, яка виграла справу проти Росії щодо збитків, отриманих внаслідок анексії Крим (Укрфото)

Арбітражний трибунал у Парижі 26 листопада ухвалив рішення задовольнити вимогу щодо компенсації збитків Ощадбанку, завданих внаслідок анексії Криму Росією.
 
Про це повідомила прес-служба Ощадбанку.
 
Сума відшкодування становитиме 1,3 мільярда доларів США плюс відсотки, які будуть нараховуватись з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації.
 
Відповідно до статті 32 Арбітражного регламенту Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі 1976 року, арбітражне рішення є остаточним та обов’язковим для сторін. 
Сторони зобов’язані виконувати арбітражне рішення без зволікань.
 
Ощадбанк є першою компанією, 100% акцій якої належать державі, та першою банківською установою, яка виграла справу проти Російської Федерації щодо збитків, отриманих внаслідок анексії Криму.
 
Загалом обсяг позовної заяви Ощадбанку проти Російської Федерації з усіма додатками становив більш ніж 30 тисяч аркушів.
 
Рішення арбітражу на користь Ощадбанку стало результатом більш ніж чотирирічних зусиль команди Ощадбанку та його юридичних радників - компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP та українського юридичного радника "Астерс Консалт".
 
"Наш приклад свідчить, що спроби примусити державу-агресора відповісти в юридичній площині за збитки, що виникли через окупацію частини території України, мають добру перспективу. Ми закликаємо інші українські компанії, як державної, так і приватної форм власності, звертатись у міжнародний арбітраж для того, щоб відновити справедливість і примусити окупанта відповісти хоча б за економічні втрати України внаслідок розбійницького нападу на нашу країну", - заявив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.