В Україні зростуть тарифи на електроенергію з 1 квітня

17:25, 30.01.2018
В Україні зростуть тарифи на електроенергію з 1 квітня

Група ДТЕК контролює близько 80% теплової електрогенерації.

НКРЕКП збільшить тарифи компаній у сфері постачання та розподілу електроенергії з 1 квітня.

 

Відповідні постанови Нацкомісії опубліковані в урядовому виданні "Урядовий кур'єр" за 27 січня.

 

Зокрема, тариф у сфері розподілу електроенергії "ДТЕК Високовольтні мережі" зросте на 103%.

 

Тариф "Київенерго" на постачання і розподілу електроенергії підвищений на 35-90% в залежності від класу споживання.

 

У більшості розподільних компаній тарифи зростуть у межах 20%. Єдиною компанією, тарифи якої незначно знизяться, є "Енергія-Новояворівськ".

 

Основними чинниками перегляду тарифів у НКРЕКП називають зростання операційних витрат і збільшення фонду заробітної плати обленерго.

 

Нагадаємо, що тарифи на електроенергію для промисловості з 1 січня зросли на 8-11%. Також НКРЕ підвищило прогнозну оптову ринкову ціну на електроенергію у 2018 році на 16,2%.

 

Зростання оптової ринкової ціни обумовлено інфляцією, зростанням зарплат, девальвацією гривні, а також підвищенням цін на газ на 16,7% і вугілля (на 38,3%), ціна якого розраховується на основі європейського індексу з урахуванням доставки в Україну (так звана формула "Роттердам+").

 

Нагадаємо, група ДТЕК контролює близько 80% теплової електрогенерації і за 11 місяців 2017 року добула 84% всього енергетичного вугілля в Україні.

 

В квітні 2017 року НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕ через так звану формулу "Роттердам+".