Ігор Коломойський судиться за Приватбанк

19:08, 22.06.2017
Ігор Коломойський судиться за Приватбанк

Ігор Коломойський хоче повернути собі Приватбанк.

Заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова заявляє, що мільярдер Ігор Коломойський оскаржує в суді рішення про визнання банку неплатоспроможним та його націоналізацію.

 

Таку заяву пані Рожкова зробила в інтерв’ю Finbalance, оприлюдненому в четвер.

 

«У позовній заяві пан Коломойський писав про рейдерство з боку держави. Як можна сподіватися на успіх в реструктуризації інсайдерських кредитів, якщо екс-власник банку, попри те, що є листи з його зобов’язаннями, йде в суд, подає позов про визнання протиправним рішення НБУ про визнання Приватбанку неплатоспроможним, відповідно, й рішення про націоналізацію, а також всіх порук?" – обурюється пані Рожкова.

 

І додає, що у Законі про систему гарантування, де передбачено націоналізацію, є такий момент: «Попередній власник акцій банку немає права вимагати від інвестора (тобто держави в нашому випадку) відшкодування збитків, понесених у результаті придбання новим інвестором акцій банку, з підстав недійсності, скасування або визнання протиправними будь-яких рішень, правочинів або інших дій, прийнятих в процесі визнання банку неплатоспроможним».

 

Відтак, Катерина Рожкова робить висновок, що згідно закону Коломойський не має права вимагати відшкодувань.

 

«Інше питання – наші суди. У нас судді дуже люблять одягати на себе мантію судді Конституційного Суду та трактувати закони. Отут є питання», - зауважила заступник голови НБУ.

 

Пані Рожкова додала, що що держава не могла відкладати націоналізацію Приватбанку, оскільки він міг припинити операційну діяльність.

 

"У них не було ліквідності. Вони протягом дня накопичували ліквідність від клієнтів, які отримували вхідні платежі на свої рахунки в банку, а потім великим пакетом випускали дрібні платежі через СЕП. Це вже говорить, що в банку ліквідності не було. День-два - і все. Я неодноразово чула від екс-топ-менеджерів банку: "Ви будете змушені надати нам рефінансування, тому що якщо не дасте, то все ляже", "Ви уявляєте, що буде?", - наголосила Рожкова.

 

Видання нагадує, що, Ігор Коломойський звернувся до Печерського районного суду столиці з проханням розірвати договір поруки з Нацбанком по боргах Приватбанку.

 

Нагадаємо, в своєму розслідуванні журналісти "Схем" повідомили, що перед націоналізацією з Приватбанку вивели 110 млрд гривень на фірми, які існували тільки на папері.

 

21 грудня 2016 року Приватбанк офіційно перейшов у державну власність. Міністерство фінансів та Національний банк оцінили потребу капіталу Приватбанку в 148 млрд гривень.

 

Мінфін докапіталізував банк на 116,8 млрд гривень, з яких на 9,8 млрд гривень - у 2017 році.