Величезний хетогнат: у Гренландії виявили скам'янілості стародавніх хижих черв'яків

12:25, 07.01.2024
Величезний хетогнат: у Гренландії виявили скам'янілості стародавніх хижих черв'яків

Нещодавно виявлені великі черв’яки-хижаки правили морями як перші м’ясоїдні тварини на Землі (Фото: Science Advances.)

Скам'янілості раніше невідомого виду хижих черв'яків виявили вчені в Північній Гренландії. Вони були ключовою частиною екосистеми близько 518 мільйонів років тому.

 

Цей вид став новим для науки, тому науковці дали йому назву Timorebestia, що в перекладі з латині означає "жахливі звірі".

 

Як інформує УМ, про це повідомило агенство CNN із посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Science Advances.

 

Черв'яки-хижаки сягали майже 30 сантиметрів у довжину і були одними з найбільших морських тварин у період, який називають раннім кембрійським. По боках тіла у них були плавці, а їхні голови мали довгі вуса та масивні щелепи.

 

Життя цих древніх хижаків в океані, ймовірно, могло тривати від 10 до 15 мільйонів років, і в морському середовищі їм не було рівних.

 

"Вид Timorebestia був гігантом свого часу і був на вершині харчового ланцюга. Це робить його еквівалентним за важливістю до деяких провідних хижаків у сучасних океанах, зокрема акул і тюленів", – каже старший автор дослідження доктор Джейкоб Вінтер.

 

У кембрійський період, коли з'явилися ці хижаки, "тварини вперше вибухово еволюціонували". Це мало величезний вплив на цикли вуглецю та поживних речовин, а також на темпи еволюції, додає Вінтер.

 

Вчений також зауважує, що черв'яки-хижаки є далекими родичами набагато менших сучасних стрічкових черв'яків, які харчуються зоопланктоном.

 

Вивчивши скам'янілості, команда виявила у травній системі Timorebestia залишки ізоксісів – морських членистоногих. Їх черв'яки-хижаки поїдали у великих кількостях.

 

За словами дослідників, вивчення Timorebestia допоможе з'ясувати еволюційну хронологію черв'яків від півмільярда років тому до наших днів.

 

Як повідомляла УМ, німецькі палеонтологи виявили в своїй країні незвичайну скам'янілість Юрського періоду.