«Справа Кварталу-95»: комісія з журналістської етики зробила заяву щодо скандального шоу

16:32, 05.01.2024
«Справа Кварталу-95»: комісія з журналістської етики зробила заяву щодо скандального шоу

У Комісії з журналістської етики говорячи про "Квартал 95", зауважили, що взагалі лінія між гумором та дискримінацією дуже тонка. (Фото: сайт КЖЕ)

На скандальний номер "Кварталу 95" про російськомовну переселенку зі Скадовська, яка намагається говорити українською відреагувала Комісія з журналістської етики.

 

Як інформує УМ, заява Комісії опублікована 5 січня на її сайті.

 

У Комісії не підтвердили слова журналістки Євгенії Вірлич про те, що сценка дискримінувала мешканців південної та східної частин України за ознаками мови і статі. Натомість там зазначили, що між гумором на чутливі теми та дискримінацією є дуже тонка межа.

 

"Свобода вираження поглядів захищає не лише інформацію чи ідеї, які сприймаються позитивно або розглядаються як необразливі чи залишають аудиторію байдужою, а й ідеї, які ображають, шокують або турбують. Водночас важливими елементами при аналізі здатності певного гумору спричинити дискримінацію є контекст висловлювання та обсяг його поширення", - зауважили в КЖЕ.

 

Комісія звернула увагу на те, що медіа з великою аудиторією мають бути свідомими того, що їхні ефіри мають чи не найбільший вплив на формування суспільної думки. А тому закликає проводити передвипускову експертизу матеріалів, проявляючи особливу уважність до можливих проявів дискримінаційного гумору та стереотипізації вразливих груп.

 

"Гумор також не має сприяти вкоріненню певних, часто хибних, стереотипів щодо представників певних груп та таврувати їх меншовартісними.

 

В минулому цей прийом широко використовувався в продуктах, орієнтованих на декілька ринків водночас (український, російський, ринок так званої СНД), та призвів не лише до спрощеного розуміння етнополітичної ситуації в багатьох країнах, а й нормалізував для значної кількості українського населення відчуття неповноцінності власної культури", - додали у КЖЕ.

 

Комісія відзначила видалення номеру з YouTube та перемонтаж усього випуску шоу.

 

"Це вказує на усвідомлення телеканалом шкідливих наслідків, до якого може призвести поширення цього відео в майбутньому", - додала Комісія.

 

Водночас колектив творців цього шоу продовжує наполягати, що бурхлива реакція суспільства - це "роздування зради на рівному місці", яка грає на руку ворогові. Таким чином творчий колектив перекидає відповідальність за потенційне порушення на аудиторію.

 

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що студія "Квартал 95" випустила номер, який ображає жителів окупованого Скадовська та українців, які роблять перші кроки в переході на державну мову.

 

На телеканал "1+1" вже подали скаргу до Комісії з журналістської етики. А мер Скадовська Олександр Яковлєв закликав режисерів перепросити за цей номер.

 

"Квартал 95" вибачився за скандальний номер. Студія пообіцяла вирізати його з новорічного концерту.

 

"Слуга народу" Юлія Яцик просить генерального прокурора перевірити номер "Кварталу 95" на предмет наявності складу злочину, передбаченого ст. 161 КК України - "Порушення рівноправності громадян".

 

Як повідомляла УМ, Недолугий «Квартал 95»: Комісія з журналістської етики отримала скаргу на «скадовський» випуск «хохмачів».